Črna kronika

Pod ledeniki ujeta tragedija

J. P.
16. 7. 2013, 20.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

22. novembra 1952 je v divjini Aljaske strmoglavilo letalo C-124 Globemaster, na katerem je bil 41 članov ameriške vojske ter 11 članov posadke.

Reuters
Reševalna odprava

Preživelih ni bilo. Iskalne skupine so se porazdelile, sledeč bežnemu radijskemu signalu, in letalo našle šest dni pozneje, na južni strani gore Gannet, osemdeset kilometrov od Anchoragea.

 Sedaj je na vrsti identificiranje žrtev, ki lahko traja tudi do več let, medtem pa ledeniki meljejo dalje. 

Njeni ledeniški vrhovi so odročni, letalo pa je zaoralo v negostoljuben teren ledenikov Knik in Colony. Vreme ni šlo na roko nikomur. Preden so reševalci dostopili do prizorišča, je premikajoči se led pogoltnil letalo in vse ostalo z njim.

Od takrat so družine ponesrečenih upale, da jim bodo povrnjeni njihovi ostanki. Junija 2012 so ledeniki izvrgli ostanke letala, katere je opazila Aljaška narodna garda, ki je v bližini opravljala vaje. Obvestili so pristojni oddelek ameriškega ministrstva za obrambo, zadolžen za iskanje pogrešanih ameriških vojakov.

Osem preiskovalcev se je podalo na ledenike, kjer so odkrili ostanke letala in verjetne fragmente kosti. Delovali so hitro, preden bi si ledeniki znova prisvojili letalo. Tako so med drugim odkrili paket cigaret Camel, vojaški vodič za ribarjenje in za slabe tri tone pošte.

Laboratorijske analize so potrdile najdbo pogrešanega letala, ki bi bilo lahko eno izmed treh v roku 15 dni strmoglavljenih na tem območju. Sedaj je na vrsti identificiranje žrtev, ki lahko traja tudi do več let, medtem pa ledeniki meljejo dalje.