Slovenija

Obtoženi v zadevi Istrabenz znova zanikali očitana dejanja

STA / J.P.
16. 7. 2013, 22.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poudarili so, da je bil posel s prodajo delnic zakonit. Sodba jim bo izrečena v petek.

Mediaspeed
Igor Bavčar

Četverica obtoženih v zadevi Istrabenz, med njimi tudi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot in nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, je na ljubljanskem okrožnem sodišču v sklepnih besedah danes znova zanikala očitana kazniva dejanja.

S 13 ur dolgimi sklepnimi besedami tožilca Jožeta Kozine, zagovornikov in obtoženih se je danes končalo sicer štirimesečno sojenje. Kazen bo predsednica senata Vladislava Lunder izrekla v petek ob 12.30.

Šrot, ki ga obtožnica bremeni zlorabe položaja pri prodaji delnic Istrabenza, je ocenil, da je nedopustno, da se mu v tem kazenskem procesu sodi zaradi dejanj drugih. Prepričan je namreč, da se mu sodi, ker tožilstvo ne more preganjati nekaterih drugih ljudi.

Šrot, ki ga obtožnica bremeni zlorabe položaja pri prodaji delnic Istrabenza, je ocenil, da je nedopustno, da se mu v tem kazenskem procesu sodi zaradi dejanj drugih.

Kot je dejal, se sam ni dogovarjal o poslu, saj je pri tem popolnoma zaupal svojemu finančnemu svetovalcu Robertu Šegi.

"Nobenega dvoma ni, da nisem storil katerokoli dejanje, ki mi ga očita tožilstvo," je poudaril. Znova je zanikal, da bi s prodajo svežnja delnic Istrabenza skušal pridobiti protipravno korist Kristjanu Sušinskemu in Igorju Bavčarju.

Ponovil je, da je Pivovarna Laško imela z omenjenim poslom približno tri milijone evrov dobička, priče pa so povedale, da na borzi tako velikih paketov delnic Istrabenza tudi ne bi bilo mogoče prodati. Po njegovem mnenju je tudi neprimerno, da se ta posel ocenjuje s časovne distance, saj ob njihovi sklenitvi teh očitkov ni bilo, enako pa je sprva trdila tudi uprava pivovarne.

Očitajo mi, da sem oškodoval svojo firmo, torej samega sebe, je poudaril. Pojasnil je, da je pivovarno vedno videl kot "svojo firmo, ter se vedno boril za njen napredek in dobiček". Dodal je, da "tega procesa v normalnih okoliščinah ne bi bilo".

Nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski je poudaril, da tožilec Jože Kozina nikoli ni predstavil konkretnih dokazov za očitana kazniva dejanja.

Nekoliko krajši je bil v svojem sklepnem govoru Bavčar, ki je poudaril, da se v celoti pridružuje mnenju svojega zagovornika. Poudaril je še, da ni storil očitanih kaznivih dejanj napeljevanja k zlorabi položaja ter pranja denarja.

Nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski je poudaril, da tožilec Jože Kozina nikoli ni predstavil konkretnih dokazov za očitana kazniva dejanja. "Tekom obravnave se je pokazalo, da je obtožnica zoper mene neutemeljena in neresnična," je dejal.

Ob tem je naštel je vrsto poslov, ki so jih večja slovenska podjetja in država izvedli z opcijskimi pogodbami, zato njihova uporaba pri omenjenem poslu po njegovem mnenju ne more biti sporna. "Prepričan sem, da bi vsak finančni izvedenec zavrnil obtožnico tožilstva," je poudaril.

Tožilec je za Šrota in Bavčarja predlagal po osem let zaporne kazni ter plačilo stranske denarne kazni v višini 35.000 evrov. Za Nastjo Sušinskega je predlagal štiri leta in šest mesecev zaporne kazni, za njegovega brata, Kristjana Sušinskega, pa pet let zapora.

Tudi njegov brat, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, je v sklepnem govoru opozoril na pogostost uporabe vzajemnih opcijskih pogodb. Tožilec po njegovem mnenju sicer neprestano manipulira z dokazi, kar je, kot je ocenil, lahko tudi posledica njegovega neznanja.

Kot je poudaril, so bile vse transakcije v omenjenem poslu elektronske in torej transparentne, zato po njegovem mnenju ne more iti za pranje denarja, za katerega je sicer značilno prikrivanje izvora denarja.

Tožilec je za Šrota in Bavčarja predlagal po osem let zaporne kazni ter plačilo stranske denarne kazni v višini 35.000 evrov. Za Nastjo Sušinskega je predlagal štiri leta in šest mesecev zaporne kazni, za njegovega brata, Kristjana Sušinskega, pa pet let zapora.

Tožilstvo obtoženim očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter pranja denarja, do katerih naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza.