Zanimivosti

'Božji sinovi' iz Stare zaveze

J. P.
16. 7. 2013, 22.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nefilimi so bili rasa, ki naj bi vladala svetu pred vesoljnim potopom. Bili naj bi otroci žensk in božjih sinov, opisani kot velikani.

Thinkstock
David in Goljat

Izredno pomembno je izpostaviti povezavo med njihovo omembo v Svetem pismu in božjo namero o uničenju sveta s poplavo, iz česar je mogoče soditi, da je bil njihov obstoj eden izmed osrednjih povodov za povodenj.

Med ljudmi so veljali za eminentna bitja, katerih dolgoletni staž (živeli so dlje od ljudi) in občudovano poreklo sta se izrodil v hudobijo. Beseda 'nefilim' ima več pomenov, med drugim padli, tiran in že omenjeni velikan.

V grški Septuaginti (prvem grškem prevodu Stare zaveze neposredno iz hebrejščine in deloma tudi iz aramejščine) je bila beseda prevajana tudi kot 'gigantski'. Starim Hebrejcem so torej Nefilimi neizpodbitno pomenili velikane, kar je razvidno iz zapisov iz Svetega pisma.

Božji sinovi

Nejasno je, kdo so bili božji sinovi, vendar so očitno ločeni od človeških hčera. Najbolj očitna domneva bi bila tista o hibridnosti med dvema različnima bitjema. V tem oziru je mogoče govoriti o treh različicah.

Prva se glasi, da gre za potomce zveze med nekaterimi padlimi angeli (božjimi sinovi) – ustvarjenimi in ne rojenimi, kot je bil denimo ustvarjen prvi človek, Adam – in ženskami.

Po drugi naj bi v šlo zvezi z božjimi sinovi za bogaboječo linijo Seta, medtem ko naj bi hčere človeka predstavljale neverno Kajnovo potomstvo. V tem oziru naj bi bili božji sinovi kralji ali duhovniki, ki so si (lahko) prosto izbirali žene.

In še tretja veja: drugi ustvarjeni ljudje, saj naj bi v Bibliji ne bile opisane vse ustvarjene osebe, temveč le tiste, ki so igrale ključno vlogo v danih okoliščinah. V tem kontekstu velja izpostaviti Kajnovo ženo ali tiste, katerih se je bal, da ga bodo ubili. Kajn in Abel sta bila namreč neposredna potomca Adama in Eve, prvih ljudi, a očitno ne edinih, kar pa je navzkriž z Genezo, ki pravi, da je Eva bila mati vseh živečih.

Po vesoljnem potopu

Po Svetem pismu so Nefilimi potop prestali. Mnogi zato domnevajo, da opisi velikanov v Bibliji pomenijo njihovo neposredno potomstvo. Edina omemba njihovega obstoja po povodnji je del poročila o nečem slabem iz dežele Kanaan, ko naj bi Anunaki, kakor so tudi bili imenovani, naseljevali območje doline Siddim ob Mrtvem morju.

Če povzamemo: bili so trikrat večji od ljudi; bili so povezani z nekakšnim krvoskrunstvom pred potopom; bili so povezani s hudobijo Kanaancev po potopu; v enem primeru naj bi imeli več kot pet prstov na rokah in nogah; v primerjavi s Kanaanci pri Nefilimih ni primerov čaščenja Boga.

Njihova plemena so imenovana Rephaim, Zuzim, Emim, Horites in Anakim. Ti naj bi bili neposredni potomci Nefilimov, medtem ko so bila ostala plemena sorodniki Anakimov oziroma drugih linij Nefilimov. Plemena naj bi sčasoma izbrisali ljudje, vključno z Izraelci.

Takoj naj bi Mojzes ubila Oga, kralja Rephaimov, ki naj bi meril štiri do pet metrov. Pozneje sta David in Savel preganjala manjšo skupino velikanov, ki so se zatekli v Palestino, med drugim tudi Goljata. Zadnji jih omenja Izaija.