Zanimivosti

Poceni prenos podatkov na Hrvaškem

STA / S.R.
16. 7. 2013, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski mobilni operaterji so letos za uporabnike pripravili posebne poletne ponudbe za cenovno ugodnejši prenos podatkov med gostovanjem v mobilnih omrežjih na Hrvaškem.

Telekom, Simobil
Mobitelov HT Internet stane 10 evrov.

Slednja je namreč najbolj priljubljena poletna počitniška destinacija Slovencev. Posebne ponudbe prav za področje mobilnega interneta so posledica vse večje rabe prenosa podatkov s strani uporabnikov, čemur botruje vedno večja razširjenost z internetom povezanih mobilnih naprav, kot so pametni mobilni telefoni in tablični računalniki.

Z navedenimi posebnimi ponudbami in hkrati tudi siceršnjim znižanjem cen podatkovnega gostovanja po vstopu Hrvaške v EU bo uporaba mobilnega interneta na Hrvaškem ugodnejša in obenem enostavnejša. Uporabnikom namreč ne bo treba več iskati alternativnih rešitev, kot sta bila nakup lokalnih, hrvaških SIM-kartic za dostop do interneta ali uporaba brezžičnega dostopa v lokalih.

Naročniki največjega slovenskega operaterja Telekom Slovenije - ta na trgu mobilne telefonije nastopa pod blagovno znamko Mobitel - lahko za 10 evrov na mesec neomejeno dostopajo do mobilnega interneta v mobilnem omrežju operaterja Hrvatski Telekom. Ponudba HT Internet je na voljo izključno naročnikom storitev Mobitel v obdobju od 5. julija do 30. septembra letos

Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil je za svoje uporabnike pripravil novo opcijo Neomejeni internet Vipnet. Gre za neomejeni internet v omrežju hrvaškega operaterja Vipnet, in sicer po ceni 9,9 evra na mesec. Simobilova posebna storitev bo uporabnikom na voljo od 18. julija do 30. septembra letos.

Posebno ponudbo za podatkovno gostovanje na Hrvaškem je pripravil tudi ponudnik storitev mobilne telefonije Izimobil. Uporabniki bodo za en megabajt prenesenih podatkov plačali le 0,0686 evra, kar je skoraj 90 odstotkov manj od t.i. evrotarife za prenos podatkov, ki znaša 45 centov za en megabajt in z julijem velja tudi na Hrvaškem kot novi članici EU.

Ponudba pod imenom Z izi brez meja ste na Hrvaškem kot doma velja za uporabnike Izimobila, ki bodo do konca avgusta gostovali v omrežju hrvaškega operaterja Tele2.

V družbah Tušmobil, T-2, Debitel in Telemach so medtem za STA pojasnili, da posebnih poletnih ponudb za podatkovno gostovanje na Hrvaškem letos niso pripravili. So pa izpostavili, da se je cena prenosa podatkov na Hrvaškem po vstopu slednje v EU občutno znižala.

Telekom, Simobil
Simobil pa za neomejeni internet na Hrvaškem zahteva 9,9 evra.