Slovenija

Hrvaški nasipi se podirajo

M.J.
13. 6. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav je vodni val nižji od pričakovanega, se hrvaške oblasti bojijo, da bodo obrambni nasipi popustili, saj so že dodobra razmočeni.

Reuters

Donava v bližini kraja Batina zadnjih nekaj ur stagnira. Vse od 7:00 do 13. ure je nivo vode znašal 768 cm, vendar so zadnje meritve v 14 urah pokazale povišanje Donave, tako da njena gladina sedaj znaša 770 centimetrov.

Nasipi so trenutno trdni in dovolj visoki, vendar je glavna težava dejstvo, da so že zelo dolgo namočeni, zaradi česar lahko pride do podrtja na kritičnih točkah. Stanje si je ogledal tudi vodja glavnega centra za poplave, Zoran Đuroković, oblasti pa so tudi razglasile izredno stanje.

Potem, ko je na predlog direktorja hrvaške Vod, Siniša Kukića prefekt Božo Galić razglasil izredno stanje, so danes na okrožni seji štaba za zaščito in reševanje sprejeli sklep o razglasitvi neposredne grožnje. Po Galičevih besedah se ta ukrep nanaša na prizadeta območja.

Višina vala bila manj intenzivna, kot je bilo pričakovano. Gladina vodostaja Donave je zjutraj ob 7:00 bila 770 centimetrov, trenutno pa je v upadanju. Na terenu so tudi vojaki in prostovoljci, ki pomagajo ojačiti nasipe. Čeprav je stanje resno, oblasti pravijo, da ni potrebe za paniko, pripravljen pa je tudi že načrt za evakuacijo prebivalstva, če bi do te moralo priti.