Slovenija

Koroška bo dobila hitro cesto

STA/M.J.
13. 6. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Koroški župani pričakujejo čimprejšnji sestanek s predstavniki države glede postopkov umeščanja tretje razvojne osi v prostor.

Thinkstock

"Želimo, da se postopki pospešijo in da dobimo terminski plan," je po današnji seji sveta regije, na kateri so župani govorili o problematiki hitre ceste, za STA povedal župan Občine Prevalje Matic Tasič. Tasič, ki nastopa v vlogi koordinatorja delovne skupine za hitro cesto na Koroškem, čim prej pričakuje sestanek z državnim sekretarjem v kabinetu predsednice vlade Gašparjem Gašparjem Mišičem, ki vodi postopke v zvezi s tretjo razvojno osjo, ter drugimi pristojnimi predstavniki vlade.

Potem ko je upravni odbor koroške območne gospodarske zbornice nedavno pozval koroške župane k poenotenju stališč glede hitre ceste, so danes župani na redni seji sveta koroške regije ugotavljali, da so sklepe glede hitre ceste vseskozi sprejemali soglasno in da enotnost glede tega je, je dejal Tasič.

V pritiskih na državo glede postopkov pa so po njegovih besedah tako enotni tudi z gospodarstvom, ki je prav tako izpostavilo pomen izgradnje hitre ceste za gospodarstvo regije in v zvezi s tem na državo tudi naslovila več vprašanj in pozivov.

Svet koroške regije je z danes sprejetim sklepom tako zavrnil namige, da bi bila neenotnost lokalne politike kriva za zaostanke v postopkih umeščanja hitre ceste v prostor. Med drugim se je v sklepu zavzel še za čim hitrejšo celovito obnovo obstoječih državnih cest, v zvezi s tem od države čim prej zahteva načrt in terminski plan, je STA po seji še pojasnil predsednik sveta koroške regije, župan Občine Mislinja Franc Šilak.

Umeščanje hitre ceste v koroški prostor je razdeljeno na tri dele oz. tri trase. Kot je dejal prevaljski župan, je za potrditev državnega prostorskega načrta predvidena trasa od Velenje do Slovenj Gradca, ki je tako usklajena, kmalu naj bi bila v načrt umeščena tudi trasa od Slovenj Gradca do Dravograda, medtem ko za traso od Dravograda do Holmca ni predstavljena niti še najbolj optimalna varianta, "morala pa bi biti že pred dvema letoma".