Slovenija

Obrambni minister Jakič na obisku pri nacionalni gardi Kolorada

STA / J.P.
28. 5. 2013, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za obrambo Roman Jakič se bo danes skupaj z načelnikom generalštaba slovenske vojske brigadirjem Dobranom Božičem v Denverju udeležil proslave.

Mediaspeed
Roman Jakič

Gre za proslavo 20. obletnice sodelovanja z nacionalno gardo Kolorada. Oba se bosta v sredo udeležila tudi svečane podelitve diplom na letalski akademiji v Colorado Springsu.

Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, se bo slovenska delegacija v Koloradu med drugim srečala z gostiteljem, načelnikom nacionalne garde Kolorada generalom Michaelom Edwardsom, predvidoma pa tudi z namestnikom guvernerja Kolorada Josephom Garcio.

V okviru obiska si bosta minister in načelnik ogledala usposabljanje pripadnikov nacionalne garde v oporišču Fort Carson ter letalsko bazo v Bucleyju. Ministra na obisku spremlja tudi gospodarska delegacija predstavnikov slovenskih podjetij in skupaj z njimi se bo Jakič udeležil sprejema v organizaciji častnega konzula v Denverju Srečka Vidmarja, kjer bodo tudi predstavniki slovenskih podjetij, ki delujejo v Koloradu.

Med diplomanti zračne akademije generacije 2013 oziroma 55. generacije diplomantov je tudi Slovenec Marko Podplatnik. Slovenski govornik na podelitvi diplom bo ameriški sekretar za zračne sile Michael Donley. Lani je na slovesnosti pod vodstvom predsednika ZDA Baracka Obame, na kateri je bil tudi takratni minister za obrambo Aleš Hojs, diplomo prejel slovenski častnik Matija Zupančič.

Obrambno sodelovanje med Slovenijo in ZDA se je začelo v okviru ameriškega programa "The State Partnership Program". Slovenija je program začela izvajati novembra 1993, kar je bila tudi prva oblika obrambnega sodelovanja med državama. Program je Sloveniji omogočil dostop do vojaških in civilnih strokovnjakov v programih izmenjav.

"Sodelovanje z nacionalno gardo Kolorada, ki je v preteklosti potekalo predvsem v okviru programa Vojska vojski (Military-to-Military), se je preusmerilo na nekaj specifičnih in strateško pomembnih področij, zato želimo tovrstno sodelovanje ohraniti," so sporočili z obrambnega ministrstva in dodali, da gre med drugim za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, gorsko reševanje, radiološko, kemično in biološko zaščito, helikoptersko usposabljanje ter posredovanje izkušenj in informacij.

General Edwards je sicer sredi maja obiskal Slovenijo, kjer ga je brigadir Božič seznanil z novo strukturo Slovenske vojske, udeležil pa se je tudi slovesnosti ob pristopu Slovenije k Pobudi za globalne mirovne operacije (Global Peace Operations Initiative). ZDA po tem programu dajejo finančna sredstva za opremo in storitve pri zagotavljanju varnosti in boja proti terorizmu.

Edwardsa je takrat sprejel tudi minister Jakič in se mu zahvalil za vso pomoč, in sicer v obliki usposabljanja, izobraževanja in opreme, ki sta jo v teh letih prejela Slovenska vojska ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Slovenska vojska in nacionalna garda Kolorada sodelujeta med drugim tudi v operaciji Isaf v Afganistanu.