Slovenija

Unicefove punčke iz cunj praznujejo deseto obletnico

STA / J.P.
27. 5. 2013, 22.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Unicef Slovenija je s posebno razstavo v ljubljanski Galeriji Kresija danes zaznamoval 10. obletnico projekta Punčke iz cunj.

unicef.si
Za cepljenje otrok

Punčke bodo v Galeriji Kresija in tudi v prvem nadstropju Knjigarne Konzorcij razstavljene vse do 9. junija. Dotlej pa si vsakdo lahko izbere svojo in s tem prispeva 20 evrov za Unicefovo kampanjo cepljenja otrok.

S podporo vseh, ki sodelujejo v projektu, je Unicef Slovenija doslej omogočil cepljenje več kot 16.500 otrok v državah v razvoju proti šestim otroškim nalezljivim boleznim - davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi in tetanusu. K temu so pripomogle tudi številne prostovoljke, ki v prostem času šivajo punčke za Unicef. Najbolj aktivne so jih sešile že blizu 200.

Punčke iz cunj pa so danes zavzele tudi ljubljansko Knjigarno Konzorcij, kjer je Unicef Slovenija predstavil tudi 53 punčk iz cunj z dnevniki, ki so jih v letošnjem letu izdelali otroci v slovenskih vrtcih in šolah. Kot so sporočili, ima namreč projekt tudi pomembno izobraževalno noto, saj punčka iz cunj simbolizira otroka v državah v razvoju, ki potrebuje pomoč.

Z vključevanjem v projekt otroci v vrtcih in šolah spoznavajo tradicijo, običaje in življenjske razmere otrok v državah, kjer deluje Unicef. Hkrati razvijajo svojo ustvarjalnost, predvsem pa občutek, da so pomembna in aktivna opora milijonom sovrstnikov po svetu, navajajo v slovenskem Unicefu.

Po besedah izvršnega direktorja Unicefa Slovenija Tomaža Bergoča zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre 1,5 milijona otrok.