Slovenija

Bratuškova po obisku Gorenjske: Projekt Gorki ima podporo vlade

STA / J.P.
27. 5. 2013, 20.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednica vlade Alenka Bratušek je danes z ministri Pozitivne Slovenije obiskala Gorenjsko.

Mediaspeed
Predsednica vlade Alenka Bratušek

Ob zaključku srečanja se je ustavila v Kranju, kjer je v kratki izjavi medijem povedala, da je bila osrednja tema pogovorov projekt Gorki. Ta ima podporo na vladni strani, manjka pa le še zaključek razpisov s strani občine, je dejala.

Bratuškova je svoj današnji obisk Gorenjske začela v podjetju Acroni, kjer je zagnala 42 milijonov evrov vredno novo valjavsko ogrodje. Potem je predsednica vlade obiskala Kranj, kjer si je ogledala leta 2012 prenovljeno kotlovnico Planina in Dom upokojencev Kranj. Ob zaključku srečanja se je skupaj z ekipo strokovnjakov srečala s predstavniki Mestne občine Kranj, kjer je bila v preteklosti tudi sama mestna svetnica.

Kot je povedala, so govorili predvsem o projektu Gorki, ki obsega ureditev komunalne infrastrukture na območju kranjske mestne občine in širše.

"Na vladni strani je bilo jasno povedano, da bo projekt dobil podporo, manjka le še pika na i s strani občine, in sicer zaključek razpisov, ki jih občina pelje. Potem ni več ovir, da se določenih stvari ne bi dalo narediti," je povedala Bratuškova, ki v dobro Kranjčanov upa, da bodo projekt uspeli pripeljati do konca.

Predstavniki občine so se s premierko tudi dogovorili, da bodo preučili, kaj je možno storiti glede menjave določenih zemljišč med državo in občino.

"Mislim, da bomo tukaj med ministrstvom za obrambo in občino zadevo pripeljali do konca, če bomo pridni že pred poletjem," je dejala.

Poleg tega je njene sogovornike na kranjski občini zanimalo, kako bo nedavno sprejeto fiskalno pravilo vplivalo na občine, čemur je bilo v preteklosti namenjeno premalo pozornosti.

"V izvedbenem zakonu moramo zelo jasno povedati, kaj to pomeni za vsako občino posebej, čeprav vemo, da za občine na nek način fiskalno pravilo že velja," je povedala in spomnila, da je zakonsko jasno predpisano, do kakšne mere in v kakšne namene se občine lahko zadolžujejo.

Na Gorenjskem sicer v zadnjih dneh najbolj nestrpno pričakujejo odločitev države glede prihodnosti tržiškega Peka, ki pa ga Bratuškova s svojo ekipo danes ni obiskala. Prav tako po kratki izjavi za javnost ob zaključku obiska Gorenjske ni bila na voljo za novinarska vprašanja o drugih problemih v regiji.

Bratuškovo so na današnjem obisku Gorenjske spremljali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, minister za kulturo Uroš Grilc in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel.

Ti so danes med drugim obiskali radovljiško občino in leški čebelarski center, jeseniško bolnišnico in športno dvorano Podmežakla. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo pa je v Kranju odprl prizidek Medpodjetniškega izobraževalnega centra pri Šolskem centru Kranj.