Svet

Kerry in Lavrov v Parizu o mirovni konferenci o Siriji

STA / J.P.
27. 5. 2013, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kasneje se jima bo na delovni večerji pridružil še francoski zunanji minister Laurent Fabius, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wikipedia
John Kerry

Ameriški državni sekretar John Kerry in njegov ruski kolega Sergej Lavrov sta zvečer v Parizu začela pogovore o načrtovani mirovni konferenci o Siriji, ki naj bi bila prihodnji mesec v Ženevi. 

Fabius je pred srečanjem izrazil upanje v napredek. Kot je dodal, je treba glede mirovne konference rešiti še kar nekaj vprašanj, kot so agenda in udeleženci, ponovil pa zadržanost glede udeležbe Irana.

Dodal je, da se zdi, da je sirski režim Bašarja al Asada že "navedel nekatera imena", ki se bodo udeležila konference, enako pa bi lahko storila tudi glavna sirska opozicijska Nacionalna koalicija.

Sirski zunanji minister Valid Mualem je v nedeljo potrdil, da se je Damask "načelno odločil" za sodelovanje na mirovni konferenci, označil pa jo je kot "dobro priložnost za najdbo politične rešitve za krizo v Siriji".

Rusija je že v petek sporočila, da je sirski režim "načeloma" privolil v udeležbo na konferenci. Nacionalna koalicija je takrat dejala, da pred razmislekom o udeležbi na konferenci pričakuje "dejanja dobre volje" s strani predsednika al Asada.

Konferenca, o kateri sta se dogovorili ZDA in Rusija, naj bi bila junija v Ženevi, natančen datum pa še ni znan. Nekateri mediji poročajo, da bo 10. junija. Na konferenci naj bi poiskali rešitve za končanje 26-mesečnega konflikta, v katerem je umrlo že več kot 80.000 ljudi.