Svet

Ameriški senator McCain obiskal Sirijo

STA / J.P.
27. 5. 2013, 23.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Republikanski senator iz Arizone John McCain se je v Turčiji srečal s predstavniki sirske opozicije, nato pa za nekaj ur prestopil mejo in se z uporniki pogovarjal tudi v Siriji.

Wikipedia
John McCain

S tem je postal najvišji ameriški uradnik, ki je obiskal Sirija vse od izbruha državljanske vojne pred dvema letoma.

McCain že dlje časa pritiska na administracijo predsednika ZDA Baracka Obame, da okrepi pomoč opoziciji v Siriji. Nekdanji predsedniški kandidat republikancev sicer zavrača napotitev ameriških vojakov v Sirijo, vendar meni, da bi lahko ZDA pomagale na druge načine. Zagovarja pošiljanje orožja Siriji in tudi zračne napade na sile predsednika Bašarja al Asada.

O McCainovem obisku je prvi poročal ameriški spletni medij Daily Beast, kasneje pa ga je potrdila tudi senatorjeva tiskovna predstavnica Rachael Dean, ki pa ni predstavila podrobnosti. V začetku ni bilo niti znano, kdaj natančno je McCain prestopil mejo.

Daily Beast poroča, da je McCain mejo prestopil s poveljnikom vrhovnega vojaškega sveta Svobodne armade Sirije generalom Salemom Idrisom, ki je spet zaprosil za pomoč ZDA v orožju in zagotovil, da bo to pomenilo prelomnico v vojni, ki je doslej zahtevala 70.000 življenj.

Idris želi, da ZDA uvedejo nad Sirijo območje prepovedi poletov in izvedejo zračne napade na Asadove sile in na sile gibanja Hezbolah, ki je v Siriji vse bolj aktivno. Z McCainom so se pogovarjali tudi drugi opozicijski poveljniki, ki so na srečanje prišli iz različnih delov države.

Obamova administracija skuša prepričati opozicijo, da se v začetku junija udeleži mirovne konference v Ženevi, vendar pa je Idris za Daily Beast dejal, da se bo to zgodilo le, če bo Asad odstopil in zapustil državo, vojaške voditelje režima pa bo doletela kazen.

McCainova srečanja je pomagala organizirati ameriška neprofitna organizacija "Izredna delovna skupina za Sirijo", ki podpira opozicijo. Uporniki so McCainu razložili, da jim zmanjkuje streliva in nimajo učinkovitega orožja proti zračnim silam režima. Na strani režima je v Siriji tudi vse več ruskih vojaških svetovalcev, poleg borcev Hezbolaha pa tudi borci iz Irana in Iraka.