Slovenija

Podivjani modri angeli

Gabrijel Toplak
25. 5. 2013, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vsak dan poslušamo ali prebiramo najrazličnejše vesti in žalostne zgodbe o prometnih nesrečah, ki se mnoge končajo tudi tragično.

Gabrijel Toplak

Da na slovenskih cestah umirajo ljudje, sta poglavitna vzroka prav hitrost in neupoštevanje cestnoprometnih predpisov. V sredo, torej pred dvema dnevoma, k sreči na slovenskih avtocestah niso umirali ljudje, a so se tisti, ki bi morali spoštovati predpise in biti vzor drugim voznikom, v prometu obnašali daleč od tega. Gre za slovensko policijo.

Okoli 15. ure so tri policijska vozila, kombiji (eno z registrsko številko 08 123), iz smeri Škofljice pri Ljubljani zapeljali na avtocesto in pot nadaljevali proti Mariboru. Vse od ljubljanske obvoznice so bili razvrščeni na prehitevalnem pasu in na njem vztrajali v strnjeni koloni. Vozili so z veliko večjo hitrostjo od dovoljenih 130 kilometrov na uro, čeprav je ta na posameznih odsekih zmanjšana celo na 100. Policijskim vozilom so sledili tudi številni drugi vozniki in še sam sem se za nekaj časa znašel v prekršku, a le zaradi radovednosti, kam se jim brez prižgane intervencijske luči ali sirene tako mudi. Merilnik hitrosti se je povzpel tudi nad 150, v trojanski klanec, denimo, na katerem je omejitev 100 kilometrov na uro, so vozili krepko prek 120, prav tako v predorih.

Cestninsko postajo Vransko so prevozili s hitrostjo 68 kilometrov na uro, četudi je tam omejena hitrost na 40. Zanimivo je tudi to, da so na prehitevalnem voznem pasu vztrajali ves čas, četudi avtocesta nima enakovrednih voznih pasov in se je treba po končanem prehitevanju vrniti na desnega. Na srečo se je divjanje policistov končalo brez nesreče.