Svet

Trgovina z ljudmi narašča

STA / P.R.
25. 5. 2013, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Trgovina z ljudmi je v zadnjem obdobju glede na poročilo Evropske komisije v porastu, in sicer za 18 odstotkov.

Thinstock

Trgovina z ljudmi tako še naprej ostaja pereč svetovni problem, vedno bolj prepoznaven v EU in regiji jugovzhodne Evrope. V Sloveniji so v letu 2012 po njegovih besedah beležili 23 kazenskih postopkov s strani slovenske policije in 27 kazenskih postopkov, ki jih je obravnavalo državno tožilstvo.

Lani je bilo tudi osem obsodilnih sodb, kar je v primerjavi s preteklimi leti bistveno več. V tem letu je bilo prepoznanih 14 žrtev trgovine z ljudmi, od tega je bilo osem žrtev nameščenih v program krizne namestitve, štiri pa v program varne dolgotrajnejše nastanitve. V Sloveniji je še najbolj prisotna trgovina z ljudmi z namenom spolne zlorabe oz. prisilne prostitucije, ki se izvaja na osnovi dodatnih del zaposlenih v nočnih lokalih, pa tudi prisilno beračenje. Skupaj je bilo lani ugotovljenih 82 kršitev, ker je delodajalec zaposlil tujca v nasprotju s predpisi o zaposlovanju tujcev, in osem kršitev zaradi nezakonite zaposlitve državljanov tretjih držav. Sicer je bilo lani izdanih 20.519 delovnih dovoljenj, konec leta pa jih je bilo veljavnih 32.734 oz. pet odstotkov manj kot leto prej.

Lani se je za poklic gradbeni delavec izdalo samo 3118 delovnih dovoljenj, kar je v primerjavi z letom 2011 za 22 odstotkov manj. Kot je na včerajšnji tiskovni konferenci še pojasnil nacionalni  koordinator za boj proti trgovini z ljudmi Sandi Čurin, se je lani nadaljevalo zaposlovanje tujk na podlagi delovnega dovoljenja, največ iz Južne Amerike in vzhodne Evrope, ki so se zaposlovale v različnih nočnih lokalih kot plesalke, snažilke in pomožno osebje.