Svet

Močni eksploziji in silovito streljanje

STA / S.R.
24. 5. 2013, 20.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V središču Kabula sta danes odjeknili močni eksploziji, ki jima je sledilo silovito streljanje.

Reuters

Kaj točno je bila tarča napada, ki so ga izvedli talibani, ni znano, se pa v bližini nahajata poslopji, ki jih uporabljajo Združeni narodi in Mednarodna organizacija za migracije (IOM). V nasilju je bila huje ranjena italijanska uslužbenka IOM.

Oboroženi talibani so najprej zgodaj popoldne po srednjeevropskem času sprožili eksploziji, nato pa zavzeli položaje v bližnjih zgradbah. Posredovali so pripadniki elitnih varnostnih sil, ki naj bi jim uspelo ubiti vsaj dva napadalca. Še en napadalec naj bi se že pred tem razstrelil v avtomobilu bombi.

Nasilje se je sicer več ur po prvih eksplozijah še nadaljevalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim je zajelo tudi objekte afganistanske obveščevalne agencije in enot za javno varnost.

O drugih mrtvih zaenkrat ne poročajo, bi pa naj bilo več ljudi ranjenih - med njimi huje neka italijanska uslužbenka IOM, poleg tega pa še štirje varnostniki IOM iz Nepala, dva afganistanska civilista in dva policista, piše AFP.

Nemška tiskovna agencija dpa piše, da gre za prvi tovrsten napad - dobro organiziran, koordiniran, izveden s strani več napadalcev - v afganistanski prestolnici od februarja. Se pa nasilje v Afganistanu v zadnjem času, potem ko so talibani napovedali začetek svoje pomladne ofenzive, stopnjuje.