Slovenija

V Bohinju se začenja 7. Festival alpskega cvetja

STA / A.M.
25. 5. 2013, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Že 7. Festival alpskega cvetja bo od danes pa do 8. junija v Bohinj prinesel vrsto dogodkov. Potekale bodo številne delavnice, kulturne prireditve, mednarodna strokovna konferenca, domača tržnica in vodeni botanični izleti.

Alesh Maatko

V festivalskih dneh se bo zvrstila kopica kulturnih prireditev, povezanih s cvetličnimi temami, od likovnih razstav do glasbenih večerov. Strokovnjaki bodo imeli priložnost za posvetovanja o alpskih rastlinah, njihovemu spoznavanju, ohranjanju in pomenu. Zvrstile se bodo delavnice o tem, kako lahko samoniklo cvetje polepša in obogati naše življenje. Pod vodstvom domačih vodnikov in botaničnih strokovnjakov pa bodo udeleženci spoznavali cvetlično bogastvo Bohinja in njegove okolice.

Podatki kažejo, da zanimanje za Festival alpskega cvetja raste iz leta v leto, so sporočili iz Turizma Bohinj, ki je organizator festivala. Lani so ustvarili okrog 600 festivalskih nočitev, vodenih botaničnih izletov ter delavnic se je udeležilo 550 ljudi, vseh ostalih dogodkov pa nekaj več kot 6000 ljudi, je pojasnil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Tudi odzivi medijev, priznanja s strani različnih organizacij, vse večje zanimanje turističnega gospodarstva in novi dogodki dokazujejo, da se festival razvija in napreduje, je prepričan Langus. Festival je v petih letih prerasel v mnogo več kot zgolj spoznavanje alpskega cvetja. Postal je zanimiv za širšo skupino gostov, ki jih bolj kot cvetlice morda zanima aktivno preživljanje časa v naravi.

Turizem Bohinj vodi tudi mednarodni projekt Evropa divjih rož, ki preko umetnosti opozarja na pomen ohranjanja naravnih cvetočih travnikov in divjeraslih rastlin. V Sloveniji, Veliki Britaniji, Bolgariji, Romuniji in na Hrvaškem krpajo travnik iz cvetličnih zgodb, upodobljenih na tekstilu, ki jih bodo predstavili v Evropski travniški krpanki, ki bo potovala po evropskih prestolnicah.

Krpanko želijo sestaviti iz 1000 cvetličnih zgodb, upodobljenih na posameznih kosih blaga velikosti 15 krat 15 centimetrov, ki jih bodo sešili v ogromno travniško preprogo. V Sloveniji je na osnovnošolski natečaj je prispelo več kot 600 krpank iz 15 slovenskih šol, ljubiteljice ročnih del so skrpale nekaj več kot 100 del, dijaki srednje šole za oblikovanje in fotografijo pa so prispevali 50 krpank.