Slovenija

Za multiplo sklerozo obolelih približno 3000 Slovencev

STA / A.M.
25. 5. 2013, 08.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Multipla skleroza je kronično, avtoimunsko obolenje centralnega živčnega sistema. Praviloma se pojavi med 20. in 40. letom, tako je najpogostejši nevrološki vzrok za invalidnost mladih odraslih. Za preprečevanje tega je ključno zgodnje prepoznavanje in zdravljenje bolezni.

Multipla skleroza je vnetna bolezen, kjer pride do poškodb mielinske ovojnice nevronov (demielinizacija) in tako do motenj prevajanja živčnih impulzov. Najpogosteje se multipla skleroza pojavi med 20. in 40. letom starosti, ženske obolevajo navadno dvakrat pogosteje in približno pet let prej kot moški. Življenjska doba obolelih je skrajšana v povprečju za 10 let. Evropa in tako tudi Slovenija spada v območje z visoko pojavnostjo bolezni, s prek sto obolelimi na 100.000 prebivalcev.

Vzrok za nastanek bolezni sicer ni znan, a strokovnjaki ocenjujejo, da je najverjetneje sprožilni dejavnik kombinacija vplivov okolja, genetske predispozicije in virusnih dejavnikov. Za multiplo sklerozo značilni simptomi so motnje vida, oslabelost udov, motnje občutka, motnje mokrenja, motnje ravnotežja ali koordinacije in prekomerna utrudljivost.

Najpogostejša oblika bolezni je recidivno-remitentna, ki se pojavi pri približno 80 odstotkih obolelih. Za to obliko so značilna obdobja poslabšanj bolezenskega stanja. Zagon je pojav novih znakov oziroma poslabšanja bolezni, ki traja najmanj 24 ur, se praviloma razvije v nekaj dneh in lahko traja več dni ali tednov. Zagonom sledijo obdobja izboljšanja (remisije), ki lahko trajajo od enega meseca do tudi več let.

Pri večini obolelih preide recidivno-remitentna oblika bolezni v sekundarno napredujočo obliko, za katero je značilno konstantno napredovanje nevrološke prizadetosti.

Bolezen je še neozdravljiva, zdravila pa bolnikom olajšajo težave, krajšajo zagone in upočasnjujejo potek bolezni. Tudi v Sloveniji so na voljo biološka zdravila za zdravljenje multiple skleroze, ki pa pridejo v poštev, ko ostala zdravila bolniku ne pomagajo.

Na voljo sta bodisi biološko zdravilo, ki ga morajo bolniku vbrizgati vsake v štiri tedne, ali pa tablete, ki jih morajo bolniki jemati vsak dan. Zdravljenje z biološkimi zdravili naj bi bilo učinkovitejše, napredovanje bolezni pa je počasnejše.

Svetovni dan multiple skleroze se vsako leto obeležuje zadnjo sredo v mesecu. Danes pa bo sicer v Celju potekala prireditev ob 40. obletnici delovanja Združenja multiple skleroze Slovenije.