Slovenija

Plačilo varščine pogoj za nakup letališča Maribor

G.T.
19. 5. 2013, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stečajni upravitelj Preventa Globala Boris Kastivnik je v sredo podpisal pogodbo za prodajo Aerodroma Maribor.

G.T.

V postopku neobvezujočega zbiranja ponudb so se zanj zanimali štirje ponudniki. Podjetje Aviofun iz Libelič, ki je v solastništvu podjetja Fraktal Consulting in Damjana Cehnerja, mora do 22. maja plačati varščino za nakup Aerodroma Maribor v višini desetih odstotkov kupnine, ki po neuradnih informacijah znaša 700 tisoč evrov, kar je pogoj za veljavnost pogodbe.

Direktor mariborskega letališča Markol Gros glede nakupa še ni povsem optimističen.

»Kakšni časi so s potencialnim kupcem Aviofun pred mariborskim letališčem v tem trenutku, ne morem komentirati. Ko se bodo končali vsi pravno-ekonomski postopki pri stečajnem upravitelju, od podjetja Aviofun pričakujemo program razvoja in poglede delovanja letališča v prihodnje. Potem bom lahko sploh komentiral, kaj pričakovati,« je dejal Gros.

Za nakup Aerodroma Maribor se poleg Aviofuna menda zanimajo še družba Diga Ing iz Ivančne Gorice, ki je lastniško povezana s turško družbo iz Ankare, družba Express Airways s sedežem v Orehovi vasi na istem naslovu kot Aerodrom ter družba Burglade UG iz Frankfurta.

O rešitvi mariborskega letališča sta se pred dnevi v Mariboru pogovarjala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek in mariborski župan Andrej Fištravec, ki kot možnost rešitve vidita v ureditvi lastniških razmerij Letališča Edvarda Rusjana – konsolidiranju lastništva v lastništvo RS.