Svet

Split: bolnišnica groze

R.S.
19. 5. 2013, 17.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Psihični bolnik je leta 2008 vlomil v Klinični zavod za patologijo, sodno medicino in citologijo in z nožem izmaličil tri trupla, ki so bila pripravljena na obdukcijo.

bolnica.hr

Družina ene izmed žensk, katere truplo je izmaličil bolnik je istega leta sprožila sodni postopek, v katerem je zahtevala odškodnino za prestane duševne bolečine. Po petih letih je postopek končan, sodišče pa je družini odškodnino prisodilo.

Gre za prvo tovrstno odškodnino v hrvaškem zdravstvu. V celotnem postopku je bilo ugotovljeno, da v trenutku zločina napadalec ni bil prišteven in zato ne more odgovarjati za nastalo škodo. Prav tako je bilo ugotovljeno, da varovanje na patologiji ni bilo zagotovljeno v zadostni meri.

Sodnica Iris Klafurić-Buzov je lani izrekla nepravnomočno sodbo, po kateri bi moral zavod družini pokojne zaradi duševnih bolečin plačati 30.0000 kun (3.893,58 €), hčerki in sinu pokojne pa še po 25.000 kun (3.244,65 €).

Na sodbo se je zavod pritožil, direktor zavoda Darko Duplančić pa je ob tem pojasnil, da mu je sicer celotna situacija grozljiva, vendar da splitska bolnišnica vedno postopa tako, da se pritoži na vsako sodbo.

Mož pokojne Vladimir R. je ob tem povedal, da ga nič več ne zanima in da je celoten postopek zgolj farsa.