Slovenija

Psihiatrična bolnišnica Vojnik bo preselila enoto iz Raven

STA / J.P.
19. 5. 2013, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po novem sporazumu bodo 650 kvadratnih metrov uporabnih površin za preselitev uredili do poletja. Vrednost projekta je 1,2 milijona evrov.

Psihiatrična bolnišnica Vojnik
Psihiatrična bolnišnica Vojnik

Psihiatrična bolnišnica Vojnik je sklenila sporazum z vojniško občino, na podlagi katerega bo preselila dislocirano delovno enoto iz Raven pri Šoštanju, ki lahko sprejme 25 bolnikov, na matično lokacijo.

Vršilka dolžnosti direktorice Psihiatrične bolnišnice Vojnik Valentina Winkler Skaza je v izjavi za medije povedala, da je osnovni namen selitve racionalizacija poslovanja. Delovna enota v Ravnah pri Šoštanju je nameščena v dvorcu Gutenbuchel in deluje vse od ustanovitve vojniške psihiatrije. Njeno ukinitev in pripojitev k matični bolnišnici v Vojniku načrtujejo vse od leta 2007.

Zaposleni v dislocirani enoti preselitve ne podpirajo, saj menijo, da bi z ukinitvijo ravenske enote največ izgubili ravno bolniki, ki za okrevanje potrebujejo takšno okolje in strokovni pristop, ki jim ga nudijo v Ravnah. Po navedbah zaposlenih v Ravnah ni dragih aparatur, lažji duševni bolniki, ki so se v težavah znašli tudi zaradi stresa ali izčrpanosti, na rehabilitaciji najbolj potrebujejo oddih ter primerno okolje brez nepriljubljenih sprejemnih oddelkov.

Vodstvu vojniške psihiatrije tudi očitajo, da bolj kot v kadre vlaga v zidove, resornemu ministrstvu pa, da šteje samo zasedenost postelj, ki jih bolniki v Ravnah dejansko uporabljajo samo za prenočitev, zato je primernejša organizacija po zgledu varstveno delovnih centrov.

Zaposlene v dislocirani enoti je tudi strah izgube avtonomije, racionalizacija pa po njihovem mnenju ni potrebna, saj tako v Ravnah kot v Vojniku nikoli niso poslovali negativno.

Gutenbuchel je v lasti ministrstva za zdravje in je spomeniško zaščiten.