Slovenija

Pobuda proti zlorabi alkohola

STA / J.P.
19. 5. 2013, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pod pobudo t. i. Klara-Mija iniciative se jih je podpisalo že okoli 70 študentov Medicinske fakultete v Ljubljani.

Dolenjski list
V Sloveniji je kar 200.000 registriranih alkoholikov.

Študentje Medicinske fakultete v Ljubljani so se po tragični prometni nesreči zaradi vinjenega voznika na Slovenčevi v Ljubljani, v kateri sta življenje izgubili 19-letna študentka medicine in njena prijateljica, zavzeli za sodelovanje v prizadevanjih proti zlorabi alkohola.

Študentje so se za iniciativo odločili ob pogovoru o škodljivih posledicah zlorabe alkohola, ki je bil po omenjeni nesreči organiziran na pobudo profesorice na Medicinski fakulteti v Ljubljani Zvonke Zupanič Slavec.

"Študentje si po tragičnem dogodku z začetka maja, ko so izgubili sošolko, želijo nekaj spremeniti," je Slavčeva dejala za STA. O škodljivih posledicah alkohola želijo nagovoriti predvsem mlade, je pojasnila.

Vsaj v prometni vzgoji bi si morali sicer po njenih besedah prizadevati za 0,0 grama alkohola v krvi. Meni pa tudi, da bi morala mesta prepovedati popivanje na javnih krajih, kot so to že storili v Kranju.

"Iniciativa je zdaj pognala kolesje. Pričakujemo, da bi v nekaj mesecih lahko zasnovali učinkovit program tako z vidika preventive kot ozaveščanja mladih, predvsem osnovnošolcev in srednješolcev," je zapisal eden od podpisnikov pod pobudo Rok Jagodič.

Prav tako bi po njegovih besedah sodelovali na večjih prireditvah, kjer bi ponudili alternativo alkoholu na podoben način, kot je bil zasnovan projekt Z glavo na zabavo.

Navaja, da bodo delovali predvsem z vidika preventivnih dejavnosti, kot so delavnice, krožki in obiski šol. Projekt naj bi vključili pod okrilje Društva študentov medicine Slovenije, ki že vodi uspešne projekte, kot sta Misli na srce in Virus.

"Vožnja v opitem stanju ne bi nikoli smela biti dovoljena ne pri mladih ne pri starih," je poudarila Katarina Lakner, ki se je prav tako podpisala pod pobudo.

Študentje ljubljanske medicinske fakultete so se po njenih besedah odločili, da ne bodo stali ob strani in le opazovali tragičnih dogodkov, temveč bodo skušali s svojim znanjem in močmi tudi dejavno sodelovati pri zmanjševanju zlorabe alkohola in uživanja opojnih substanc.

Kot je zapisala študentka Mina Pirih, si želijo, da bi se družba poistovetila z načeli projekta in tako preprečila ali vsaj zmanjšala število tragičnih zgodb zaradi zlorabe alkohola.

Tragična prometna nesreča, ki jo je povzročil vinjeni voznik in ki je vzela dve mladi življenji, se je zgodila 6. maja zvečer. 35-letni povzročitelj iz Ljubljane je bil povratnik brez veljavnega vozniškega dovoljenja in z neregistriranim vozilom.

Alkohol botruje vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom, vsaka deseta prometna nesreča pa je posledica uporabe alkohola.

V Sloveniji je, kot je opozorila Slavčeva, kar 200.000 registriranih alkoholikov.