Svet

Za železniško nesrečo morda kriva počena tračnica

STA / J.P.
19. 5. 2013, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V primeru petkovega trčenja dveh vlakov se preiskovalci osredotočajo na počeno tračnico, ki so jo poslali na preiskave v laboratorij.

Wikipedia
Preiskave še potekajo.

Preiskovalec ameriškega Nacionalnega odbora za varnost v transportu (NTSB) Earl Weener je v soboto novinarjem dejal, da se v primeru petkovega trčenja dveh vlakov v zvezni državi Connecticut osredotočajo na počeno tračnico, ki so jo poslali na preiskave v laboratorij.

V petek popoldne po lokalnem času je s proge na poti iz newyorške postaje Grand Central proti New Havenu v Connecticutu iztiril primestni potniški vlak in zadel v drugega, ki je bil na poti iz New Havena. Na obeh vlakih je bilo okrog 700 potnikov.

Poškodovalo se je skupaj 72 ljudi, zvezni senator Connecticuta Chris Murphy pa je dejal, da je pravi čudež, da ni bilo smrtnih žrtev. Še posebej glede na podobo razdejanja v vagonih. Udeleženci nesreče poročajo, da so po vagonih leteli tako ljudje kot deli opreme.

V soboto je na kraj nesreče blizu mesta Bridgeport prispela ekipa preiskovalcev NTSB. Weener je dejal, da so našli počeno tračnico in za zdaj še niso prepričani, ali je ta vzrok nesreče ali pa je počila med nesrečo, zato o vzrokih še ni želel ugibati.

Preiskava NTSB bo trajala najmanj teden dni in šele nato bodo delavci podjetja Metro-North lahko začeli odstranjevati razbitine in popravljati progo. V tem času bo promet na progi, po kateri potujejo ljudje na delo v mesto New York oviran, posredno gospodarsko škodo pa trenutno na grobo ocenjujejo na več milijonov dolarjev.

Nacionalna železnica Amtrak je prav tako začasno ustavila promet med New Yorkom in Bostonom.

Zgodba ima še svojega junaka oziroma junakinjo. To je sprevodnica enega od ponesrečenih vlakov, ki je pomagala žrtvam kljub lastnim poškodbam, zaradi katerih je tudi sama končala v bolnišnici.

Podjetje Metro-North se je z omembe vredno nesrečo nazadnje soočilo leta 1988, ko je v mestu Mount Vernon v trčenju dveh vlakov brez vagonov umrl vlakovodja.