Slovenija

Astronavtka slovenskega rodu spodbuja mlade slovenske znanstvenike

STA / J.P.
19. 5. 2013, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška astronavtka indijsko-slovenskega rodu Sunita Williams je po letu 2009 ponovno obiskala Slovenijo.

Wikipedia
Sunita Williams

Na obisku, ki ga je začela danes na Bledu, želi predvsem spregovoriti mladim in jim položiti na srce, da lahko dosežejo veliko, da so pred njimi vse možnosti ter da si omejitve postavljajo le sami.

Svetovno znana ameriška astronavtka, ki je že dvakrat poletela v vesolje, je svoj tokratni obisk pradomovine začela na Bledu. Na novinarski konferenci na Blejskem gradu je dejala, da je njena želja mladim v Sloveniji, posebej deklicam, ki bi si želele nekega dne postati inženirke, znanstvenice in astronavtke, sporočiti, da je to mogoče in da si omejitve postavljamo le sami. Veseli se dne, ko se bo v vesolje podal naslednji astronavt, ki izhaja iz Slovenije.

Williamsova je v vesolje poletela dvakrat v zadnjih šestih letih. Leta 2006 je poletela z raketoplanom Discovery in v vesolju bivala 195 dni ter postavila nov rekord za astronavtke. Lani pa se je v vesolje podala z ruskim Sojuzom in šele kot druga ženska v zgodovini prevzela poveljstvo na mednarodni vesoljski postaji. V vesolju je preživela že 321 dni, iz raketoplana pa se je odpravila sedemkrat in izven njega prebila več kot 50 ur.

Meni, da je že napočil čas, ko s svojimi izkušnjami lahko pomaga mlajšim astronavtom, ki se usposabljajo za polete. Če bi dobila še kakšno priložnost, pa bi se z veseljem ponovno podala v vesolje, predvsem z novim vesoljskim plovilom, ki je v izgradnji. Ob tem je zadovoljna, da države združujejo svoje sile pri raziskovanju in izgradnji še bolj učinkovitega vesoljskega plovila.

Pozdravlja tudi komercialna plovila, saj tudi ta pripomorejo, da bo mogoče v prihodnosti zagotoviti cenejša potovanja na vesoljske postaje. To omogoča Nasi, ki se prav tako kot številne druge organizacije sooča s finančno krizo, da svoja sredstva porablja tudi za projekte za razvoj plovil, ki bi omogočili potovanje še globlje v vesolje.

"Pogled iz vesolja na naš planet je izjemen, iz njega je Zemlja tako mirna in čudovita," je povedala Williamsova, ki bo svoje občutke in izkušnje drevi ob 19. uri v Festivalni dvorani na Bledu delila tudi s širšo publiko.

Povezovalec pogovora Slovenija iz vesolja bo predsednik Muzejskega društva Bled Srečo Vernig, ki je bil tudi pobudnik obiska astronavtke na Bledu.

V Slovenijo pa je Williamsova prispela na pobudo Zavoda Slovenski astronavt, ki deluje v Lešah pri Tržiču, kjer so živeli njeni predniki. Prvič je v Slovenijo prišla s svojo sestro in mamo prav po želji raziskati svoje korenine in obiskati kraje, od koder prihajata njena prababica in pradedek. Drugič je Slovenijo obiskala leta 2009, tokrat pa se bo v njej mudila več kot teden dni. Priložnost bo izkoristila tudi za obisk rojstne vasi njenih prednikov in še živečih sorodnikov ter za turistično raziskovanje Slovenije.

V ponedeljek bo Willamsovi predsednik republike Borut Pahor podelil medaljo za zasluge zaradi prispevka k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mlajšimi rodovi Slovencev. Willamsova meni, da priznanje priča o tem, da je v Sloveniji prisotno zavedanje o pomenu vesolja in znanosti.

Veseli jo, da je Slovenija članica Evropske vesoljske agencije in morda bo to pripomoglo, da bo nekoč v vesolje poletel tudi Slovenec, medtem ko trenutno na vesoljskem programu že delajo trije Američani slovenskih korenin.