Slovenija

Prvi presežni delavci dobili odpovedi

STA / S.R.
16. 4. 2013, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodstvo družbe Emo ETT je v ponedeljek 47 preseženim delavcem od skupno 98 zaposlenih odpovedalo delovno razmerje, ob tem pa je bil sklenjen tudi dogovor s sindikati, je danes za STA povedal direktor družbe Janko Gorenšek.

Emo ETT

Družba namreč ni več sposobna zagotavljati tekočega pozitivnega poslovanja pri proizvodnji emajlirane posode. Gorenšek je tudi pojasnil, da so pri odpustitvi delavcev spoštovali zakonodajo in sindikalne zahteve, povprečne odpravnine pa bodo znašale od 2500 do 2600 evrov.

Usoda podjetja, ki 70 odstotkov proizvodnje izvozi, lani pa je ustvarilo 553.000 evrov izgube, naj bi bila znana do konca maja.

Po Gorenškovih besedah je zlasti nastopil problem zagotavljanja tekoče likvidnosti. "Družba je bila v prvih mesecih letos blokirana. Zamuja s plačili dobaviteljem in s plačili obveznosti do delavcev," pravi Gorenšek.

Meni tudi, da obstaja realna skrb, da družba ne bo uspela več redno plačevati obveznosti do posojilodajalcev, zlati Slovenskega podjetniškega sklada in Eko sklada. Prav tako Emo ETT, ki ima 119-letno tradicijo v proizvodnji posode, ni sposoben kriti vseh obveznosti do dobaviteljev, bank in zaposlenih.

Vodstvo družbe je zato že marca opozorilo lastnika Emo ETT Janka Turnška, da je treba nemudoma sprejeti ukrepe, s katerimi bi v prvi fazi znižali število delavcev za približno polovico in skušali doseči pozitivno poslovanje. Izpad prihodkov pa bodo skušali preprečiti z dokončanjem že pridobljenih poslov ter porabo zalog materiala in polizdelkov.

"Po izteku te faze, če ne bodo izpolnjeni še dodatni pogoji, bi sledila druga faza z odpustitvijo še ostalih zaposlenih," je pojasnil Gorenšek.

Turnšek pa je podrl predlagane ukrepe vodstva Emo ETT, saj je ugotovil, da je treba glede na razmere na trgu in nedobičkonosnost opustiti proizvodnjo emajlirane posode, če v času izvajanja programa preseženih delavcev ne bo prišlo do izpolnitve potrebnih pogojev za nadaljevanje proizvodnje.

Uprava Emo ETT bo skušala od podpori lastnika doseči reprogram obveznosti do posojilodajalcev, podaljšanje obveznosti do dobaviteljev, ekološko sanacijo in tehnološko reorganizacijo ter pridobiti dobičkonosna naročila obstoječih in novih kupcev.

Če ti ukrepi ne bodo uspešno realizirani, bodo odpovedali pogodbe o zaposlitvi še preostalim 51 delavcem, je še dejal Gorenšek.