Slovenija

Kadrovska direktorica Vegrada s pogojno kaznijo

STA / S.R.
16. 4. 2013, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanja kadrovska direktorica Vegrada Branka Gabriel je danes na celjskem okrožnem sodišču priznala krivdo zaradi kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Radio Aktual

Sodnica Ingrid Lešnik ji je zato na predlog tožilca Stanislava Pintarja izrekla 18 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let.

Ker se je Gabrielova odpovedala pritožbi, je sojenje zanjo končano. Prejšnji teden je bila za isto kaznivo dejanje izrečena kazen prvoobtoženi v zadevi, in sicer nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak, ki je obsojena na dve leti zapora, plačati bo morala tudi sorazmeren del sodnih stroškov.

Gabrielova je na eni izmed obravnav povedala, da je bila Tovšakova glavna direktorica v pravem pomenu besede, z Vegradovega računa pa se niti centa ni nakazalo brez njene vednosti. Za Gabrielovo je bila Tovšakova garač in je tudi od drugih zahtevala, da veliko delajo. Dejala je še, da kot direktorica ni imela nobenih pooblastil in je morala za vsako zadevo pridobiti dovoljenje Tovšakove.

Obtožnica je Tovšakovo in Gabrielovo bremenila, da sta podrejeni delavki naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči denar nakaže na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde. Del teh sredstev, ki so bila namenjena družinam dveh umrlih delavcev, naj bi Tovšakova in Gabrielova vrnili v blagajno vzajemne pomoči, tako naj bi delavce in podjetniški sindikat dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.