Svet

Madura tudi uradno zmagovalec

STA / S.R.
16. 4. 2013, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Volilna komisija v Venezueli je potrdila zmago začasnega predsednika Nicolasa Madure na nedeljskih predsedniških volitvah.

Reuters
Maduro je tudi uradno zmagovalec.

Njegov tekmec, kandidat opozicije Henrique Capriles zaradi tesnega izida poraza ni priznal in zahteva ponovno štetje glasov.

Volilna komisija je izbrancu pokojnega predsednika Huga Chaveza Maduri prisodila 50,8 odstotka glasov, Caprilesu pa 49 odstotkov.

Oddanih je bilo 14,9 milijona glasovnic, razlika pa znaša 262.000 glasov. To je za 30.000 glasov več, kot so kazali prvi rezultati. Opozicija je sicer dosegla najboljši rezultat v zadnjih 14 letih, ko je bil na čelu države pokojni Chavez.

Maduro je od Chavezove smrti 5. marca vodil državo kot začasni predsednik. Poudarja, da bo sledil Chavezovi poti.

"Sem Chavezov sin in želim nadaljevati njegovo zapuščino, zaščititi revne in našo neodvisnost," je dejal nekdanji šofer avtobusa Maduro in opozicijo obtožil, da ima "mentaliteto državnega udara".

Caprilesovi volivci izida ne priznavajo in v Venezueli so v ponedeljek potekali protesti ter spopadi s policijo in vojsko.

Na ulicah Caracasa se je zbralo na tisoče privržencev opozicije, ki so trdili, da je na volitvah prišlo do prevar. Policija jih je razgnala tudi z uporabo solzivca.

Opozicija nove proteste napoveduje tudi za danes in za prihodnje dni, hkrati pa je svoje privržence k demonstracijam pozval tudi Maduro.

Opozicijski kandidat Capriles zahteva ponovno preštetje vseh glasovnic, ki so jih natisnile glasovalne naprave.

Ponovno štetje glasov je med drugim podprla tudi Organizacija ameriških držav (OAS) s sedežem v Washingtonu.

ZDA so medtem sporočile, da bi bilo ponovno štetje "pomemben in potreben korak". Kot je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney, bi bilo hitenje v sedanjih okoliščinah v neskladju s pričakovanji Venezuelcev, ki želijo jasen in demokratičen izid.

Maduro, ki je zahteve po ponovnem štetju glasov označil za "muhe buržujev", naj bi za šestletni mandat prisegel v petek.