Svet

Obsodbe napada na maratonu v Bostonu

STA / S.R.
16. 4. 2013, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iz sveta danes prihajajo obsodbe napada na cilju bostonskega maratona, v katerem so v ponedeljek umrli trije ljudje, prek 130 pa je bilo ranjenih.

Reuters

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napad označil za "nesmiselno dejanje, ki se je zgodilo v mestu, ki je praznovalo". Poudaril je, da je še toliko huje, ker se je napad zgodil na dogodku, "ki ljudi z vsega sveta združuje v duhu športa in harmonije".

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je dejal, da je osupel zaradi napada, ki je terjal nedolžna življenja. "Odgovorni za to kruto dejanje morajo pred sodišče," je dejal.

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton pa je dejala, da so napadi, katerih tarča so namenoma bili moški, ženske in otroci, vredni vse obsodbe, ter zatrdila, da Evropa stoji ob strani ZDA.

"V tem trenutku ne vemo, kdo je nastavil bombe, a terorizem v nobenem primeru ni opravičljiv," pa je poudaril predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je dejal, da je ob napadu v Bostonu globoko pretresen. Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje ameriškemu kolegu Baracku Obami ter ponudil pomoč Moskve pri preiskavi tega "barbarskega zločina".

Kot so sporočili iz Kremlja, je Putin v sožalni brzojavki zapisal, da je v boju proti terorizmu nujno usklajeno delovanje mednarodne skupnosti. Poudaril je tudi, da je Rusija ameriškim organom pri preiskavi pripravljena ponuditi pomoč.

Francoski predsednik Francois Hollande je izrazil solidarnost z ameriškimi oblasti in ameriškim narodom. Italijanski premier v odhodu Mario Monti je napad označil za strahopetno dejanje. "Prepričan sem, da se bo Amerika tudi v teh bolečih okoliščinah znala odzvati tako, da bo potrdila spoštovanje svojih temeljnih vrednot," je dejal Monti.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je izrazil obžalovanje in dejal, da najostreje obsoja teroristične napade. "Naši ljudje že leta trpijo zaradi terorističnih napadov, zato bolje kot kdor koli razumejo bolečino in trpljenje ob takih dogodkih," je zapisal.

Po dosedanjih podatkih so v eksplozijah na cilju bostonskega maratona umrli trije ljudje, prek 130 je ranjenih, nekateri med njimi huje. Enega najbolj znanih maratonov na svetu se je sicer v ponedeljek udeležilo okoli 23.000 tekmovalcev z vsega sveta.

Kdo je izvedel napad in kaj je bil motiv, zaenkrat ni jasno.