Slovenija

Čepin plačeval blondinkam namesto davkariji?

R.S.
16. 4. 2013, 12.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na seznamu so znana in neznana imena, podjetja, ki smo jih tam pričakovali, in takšna, ki jih nismo.

Thinkstock, Mediaspeed
Na seznamu dolžnikov je tudi podjetnik Aleš Čepin.

Durs je objavil dva seznama, na katerih je skoraj 16000 pravnih in fizičnih oseb, katerih neporavnane obveznosti skupaj presegajo 900 milijonov evrov

Med davčnimi dolžniki je nekaj takšnih, ki jih je javnost na seznamu pričakovala, najdemo pa tudi takšne, za katere ne bi pričakovali, da se bodo znašli tam. Mednje vsekakor sodi ministrstvo za obrambo, ki davčni upravi dolguje med 50 in 100 tisoč evrov. Na seznamu je tudi Jankovićeva Electa, hčerinske družbe Vegrada, Casino Portorož in Mura, d. d. Na zloglasnem seznamu so Rimske terme, d. o. o., pa nekaj športnih društev, recimo NK Olimpija in Športno društvo Planica.

Največji dolžnik je Davčni upravi RS dolžan več kot 20 milijonov evrov. Kot je razvidno s seznama, objavljenega na spletnih straneh Dursa, gre za podjetje Maxicom v stečaju iz Ljubljane. Z 10 do 20 milijonov evrov dolga sledita podjetji HTC dva iz Ljubljane in Vegrad iz Velenja, ki sta obe prav tako v stečajnem postopku. Med davčne neplačnike se je zavihtel tudi poslanec Ivan Vogrin oziroma njegovo podjetje Belcont, d. o. o., ki državi dolguje med 10 do 30 tisoč evrov.

Posebej veliko število podjetij na seznamu je iz gradbenega sektorja, na primer Kraški zidar, d. d., CPM, d. d., Gradis Celje, d. d., Primorje, d. d., in tudi, že tako na slabem glasu, Grep, d. d., ki je gradil Stožice.

Mediaspeed
Oto Pestner
Med fizičnimi osebami je na vrhu lestvice Zoran Trifunović, lastnik nekdanjega podjetja Geocom, ki je Dursu dolžan med 10 do 20 milijonov evrov. V razredu davčnega dolga v višini od enega do 10 milijonov evrov pa najdemo kar 13 fizičnih oseb. Med njimi so Igor Bavčar, Ferdinand Božičnik, Rok Furlan, Gashi Besnik, Gashi Hysen, Mitja Hočevar, Urban Marovt, Vid Pavšič, Mirko Pomberg, Matej Raščan, Drago Sotošek, Željko Stokanić in Anton Zvone Štorman. So se pa na seznamu pojavila še nekatera druga znana imena, med njimi je glasbenik Matjaž Jelen, podjetnik Aleš Čepin, sekretar v državnem svetu Marjan Maučec, žena Borisa Popovića, Eva Popović, poleg njih pa tudi, z dolgom med 10 in 30 tisoč evrov, Joško Joras, nogometaš Amir Karić in pevec Oto Pestner. Na seznamu se je znašla tudi Alenka Godec, ki pa je že pojasnila, da ne gre za njo, temveč njeno soimenjakinjo.

Ali bodo vsa ta javno objavljena imena napolnila davčno blagajno ali objava dolžnikov služi samo za preusmeritev pozornost od drugih tem? Če bo rezultat podoben kot na Hrvaškem, lahko pričakujemo bolj klavrn zaključek.