Kultura

Slovo od brade

S.D.
24. 2. 2015, 15.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ko je Jamie Dornan sprejel vlogo Christiana Greya v vroči filmski adaptaciji romana 50 odtenkov sive, naloga 32-letnega Irca ni bila le, da igra privlačnega bogataša, obsedenega s seksom, temveč je moral prenesti tudi vso težo spolnih fantazij milijonov žensk po vsem svetu. Oboje mu je izjemno dobro uspelo, o čemer se lahko prepričate tudi sami.

Reuters

Postavni Irec, ki se je rodil v Belfastu, sicer ni bil prva izbira za glavno vlogo v najteže pričakovanem filmu zadnjih let. Ryan Gosling jo je zavrnil, ker ga ni zanimala. Chris Pine je kar nekaj časa upal, da bo vloga njegova, Charlie Hunnam pa se ji je baje odpovedal zaradi drugih filmskih obveznosti. A britanska režiserka Sam Taylor-Johnson ne obžaluje nobenega od njih, kajti Jamie Dornan je do potankosti upravičil vsa njena pričakovanja. »Tako prekleto simpatičen, pa tako prekleto nevaren zna biti ta moj lepi Jamie,« je iskrena v svojih intervjujih. »Vanj sem se zaljubila takoj, ko sem ga zagledala. In če ne bi bil tako prekleto mlad, jaz pa tako prekleto poročena, priznam, da bi se zelo potrudila okoli njega.«

Vztrajnež

Jamieju takšni komplimenti seveda godejo – čeprav priznava, da še vedno največ šteje mnenje njegove žene Amelie Warner, s katero imata dobro leto dni staro hčerko. Čeprav je Amelia tudi sama nadvse uspešna pevka in igralka, je svoje življenje podredila Jamiejevi karieri. Družina se trenutno mudi v Vancouvru, kjer Jamie že snema nov film z naslovom The 9th Life of Louis Drax, za katerega je scenarij napisal njegov dobri prijatelj Max Minghella. Sicer pa so v kanadskem Hollywoodu, kot pravijo Vancouvru, tokrat že tretjič. Večino filma 50 odtenkov sive so namreč posneli v sosednjem Gastownu. Leta 2011 pa je prav tako v Vancouvru sodeloval pri snemanju nadaljevanke Nekoč pred davnimi časi, v kateri nastopa kot šerif Graham Hubert.

A preden je Jamie prišel do televizijskih in filmskih vlog, je moral prebroditi kar, kot sam pravi, deset jalovih let, v katerih je bolj ali manj neuspešno obiskoval avdicije. »Če sem se česa v vsem tem času naučil, je vztrajnost. Toliko zavrnitev, kot sem jih kot igralec doživel sam, verjetno ne bi prenesel vsakdo. Ampak jaz sem verjel vase in zdaj sem nagrajen.«

Prvič je sladkosti filmskega sveta okusil leta 2006 z majhno vlogo v filmu Sofie Coppola Marie Antoinette. Pred tem je bil veliko bolj znan kot maneken in fotomodel, ki sta ga za svoje modne kampanje rada najemala Calvin Klein in Giorgio Armani, pa tudi po dveletni zvezi z britansko igralko Keiro Knightley. Šele leta 2013 je v Veliki Britaniji končno zablestel kot igralec. V televizijski nadaljevanki Padec, ki smo jo pred kratkim lahko spremljali tudi na naših malih zaslonih in v kateri je zaigral skupaj z Gillian Anderson, je bil nadvse prepričljiv kot serijski morilec Paul Spector. Po premieri filma 50 odtenkov sive pa anonimnosti seveda ni več.