Slovenija

Krkovičev zagovornik upa, da bo ustavno sodišče v končni odločitvi le ugotovilo kršitve

STA/M.J.
24. 2. 2015, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zagovornik Toneta Krkoviča, odvetnik Jože Hribernik, zavrnitev predloga za zadržanje izvrševanja sodbe v zadevi Patria konkretneje ne komentira, je pa zadovoljen, da so ustavni sodniki zadevo soglasno sprejeli v nadaljnjo vsebinsko obravnavo. Zato s svojo stranko še naprej pričakujeta, da bodo ustavni sodniki ugotovili kršitve človekovih pravic.

Arhiv Svet24

Ustavni sodniki so zavrnili predlog Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča za zadržanje izvrševanja sodbe v zadevi Patria, saj so ugotovili, da posebne okoliščine, ki bi omogočale sklep o možnosti nastanka težko popravljivih škodljivih posledic, niso izkazane. Obsojena tako ostajata na prestajanju 22-mesečne zaporne kazni na Dobu in bosta tam tudi počakala na končno odločitev. Ta naj bi bila znana do konca aprila.

Hribernik je danes za STA povedal le, da sprejemajo odločitev sodnikov kot dejstvo. Je pa hkrati opozoril na odklonilni ločeni mnenji, ki sta ju v Krkovičevem primeru spisala ustavna sodnika Ernest Petrič in Mitja Deisinger, da bi prestajanje kazni morali prekiniti.

Deisinger je sicer v Krkovičevem primeru pojasnil tudi, da so sodišča izenačila zakonski znak "sprejema obljube" s "seznanitvijo", kar ni znak kaznivega dejanja, to pa pomeni očitno arbitrarno in samovoljno odločitev sodišč.