Krško

Franc s sekiro umoril ženo, od vnuka pokojne pa zdaj terja denar

J.V./STA
26. 1. 2024, 10.15
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 10.15
Deli članek:

Franc Šterban iz Brestanice pri Krškem, ki je bil za umor žene (nepravnomočno) obsojen na 15 let zapora, toži vnuka pokojne žene; 81-letnik od njega zahteva denar, ki naj bi ga dan pred tem, ko se je zgodil umor, shranil pri njem.

Dolenjski list
Franc Šterban med sojenjem za umor na krškem okrožnem sodišču.

Šterbanu je tožilstvo očitalo, da je novembra 2021 umoril ženo. Razlog naj bi bil, kot je sam povedal na sodišču, da mu je ukradla denar, ki si ga je prislužil med delom v tujini in ga je imel shranjenega doma. Na predobravnavnem naroku marca 2022 je dejanje priznal, krško okrožno sodišče pa mu je dosodilo 15 let zaporne kazni. A je višje sodišče sporazum o priznanju krivde razveljavilo, zato je steklo novo sojenje. Decembra lani ga je sodišče znova obsodilo na 15 let zapora, a zadeva še ni pravnomočna.

Morilec v tožbi zahteva 318 tisočakov po pokojnem bratu

Zdaj Šterban po poročanju Dela in Slovenskih novic za izginuli denar toži vnuka pokojne žene, pri čemer ne gre za denar, ki naj bi mu ga ukradla žena, ampak za 318.000 evrov, ki naj bi jih dobil po pokojnem bratu. Ob zadnji sodni obravnavi na sodišču je Šterban novinarjem povedal, da je po tistem, ko mu je izginil njegov denar, dal bratovih 318.000 evrov v trezor k ženinemu vnuku, da bi bili na varnem. To je bilo dan, preden naj bi umoril ženo.

Vnuk pokojne se zadnjega naroka zaradi bolezni ni udeležil

A čez nekaj mesecev se je zgodil vlom k vnuku in neznanci so med drugim odnesli cel trezor z denarjem vred. Šterban zdaj zahteva denar od vnuka pokojne žene. Zadnjega naroka se vnuk ni udeležil zaradi zdravstvenih razlogov, zato njegove plati za zdaj ni bilo mogoče slišati. Sodnica Branka Drozg bo tako na novem naroku poskušala najti rešitev, primerno za obe strani.