Nova strategija

Putina umaknili z naslovnic medijev; prenehal je spornimi pomilostitvami

J.V.
26. 1. 2024, 09.45
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 09.51
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin ne izdaja več pomilostitev obsojenim kriminalcem v zahvalo za služenje "krajših turnej" v Ukrajini; zapornike zdaj rekrutirajo za boj, dokler bo trajala invazija, v zameno za pogojno kazen, ne za oprostitev oz. pomilostitev.

Profimedia
Zapornike zdaj rekrutirajo za boj, dokler bo trajala invazija, v zameno za pogojno kazen, ne za oprostitev oz. pomilostitev.

Ruska vojska je spremenila politiko novačenja zapornikov za potrebe "posebne vojaške operacije" v Ukrajini. Glede na preiskavo BBC-jevih ruskih novinarjev Elizavete Fokht, Ilye Barabanova in Olge Ivšine, ki jo povzema preiskovalni portal Meduza, predsednik Vladimir Putin ne izdaja več pomilostitev obsojenim kriminalcem v zahvalo za služenje "krajših turnej" v Ukrajini; zapornike zdaj rekrutirajo za boj, dokler bo trajala invazija, v zameno za pogojno kazen, ne za oprostitev oziroma pomilostitev.

Raba zapornikov ostaja enaka: topovska hrana

Novinarji so pod drobnogled vzeli sporočila, ki so jih na družbenih omrežjih delili sorodnikov zapornikov, pogovarjali so se z več obsojenimi naborniki in njihovimi družinskimi člani. Ugotovili so, da je ruska vojska septembra lani spremenila strategijo novačenja, vojaška raba zapornikov pa ostaja enaka: posebne enote obsojenih kriminalcev so napotene na najnevarnejše dele ukrajinske fronte, fante običajno pošiljajo v boj z veliko manj urjenja, stopnja preživetja je po nekaterih ocenah 25 odstotna, trupla ubitih pa pogosto sploh ne najdejo.

Pomilostitve kriminalcev so Putinu številni Rusi zamerili

Predsednik Putin se tako nič več ne pojavlja na naslovnicah ruskih medijev, kako je pomilostil tega ali onega nasilnega prestopnika, kar so mu številni državljani tudi zamerili, saj so mnogi "navadni" naborniki položaj zapornikov, ki so se lahko vrnili domov kot svobodni moški po samo šestih mesecih boja v Ukrajini, dojemali kot priviligiran. Zdaj se zaporniki lahko prej vrnejo s fronte ob posebnih primerih, ki veljajo tudi za vse ostale; če se posebej izkažejo v boju, zaradi zdravstvenih težav ali če dosežejo starostno mejo.