Ubitih že 25.900 Palestincev

Direktor Cie se bo domnevno pogajal o izpustitvi talcev iz Gaze

S.Č./STA
26. 1. 2024, 08.10
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 08.53
Deli članek:

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns naj bi se v prihodnjih dneh udeležil pogajanj o izpustitvi talcev iz Gaze. S predstavniki Izraela, Egipta in Katarja se bo domnevno srečal v Evropi, poročanje ameriških medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Bela hiša ali Cia se na te navedbe nista želeli odzvati.

Facebook
William Burns

William Burns bo predvidoma s šefoma obveščevalnih agencij Izraela in Egipta, Davidom Barneo in Abasom Kamelom ter katarskim premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem govoril o dogovoru o izpustitvi preostalih talcev, ki jih palestinske oborožene skupine še zadržujejo v Gazi.

Ameriški portal Axios je nedavno poročal, da je Izrael Hamasu ponudil dvomesečno prekinitev ognja v zameno za izpustitev vseh talcev, kar je islamistično gibanje zavrnilo. Po podatkih Izraela je v Gazi trenutno še več kot 130 talcev, živih naj bi jih bilo nekaj več kot 100.

Trenutno so najbolj zaskrbljujoče razmere na območju južnega mesta Han Junis

Ob posredovanju Katarja, Egipta in ZDA so lani novembra sklenili dogovor o enotedenski prekinitvi ognja v Gazi, v okviru katere so si Palestinci in Izraelci izmenjali skupno 105 talcev in 240 palestinskih zapornikov.

Mednarodna skupnost še naprej poziva k prekinitvi spopadov, medtem ko število smrtnih žrtev izraelske ofenzive v Gazi narašča. Trenutno so najbolj zaskrbljujoče razmere na območju južnega mesta Han Junis, kjer dnevno potekajo srditi spopadi. V četrtek pa je svetovno javnost pretresel tudi napad na zasedenem severu enklave, ko je bilo v napadu med razdeljevanjem humanitarne pomoči ubitih najmanj 20 ljudi, 150 pa ranjenih.

V vojni v Gazi, ki jo je Izrael sprožil po napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra lani, je bilo ubitih že najmanj 25.900 Palestincev, več deset tisoč pa je ranjenih.