Nova metoda

Morilec Smith je umiral 22 minut

S.R./STA
26. 1. 2024, 08.18
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 10.17
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Alabama so včeraj izvedli usmrtitev na smrt obsojenega zapornika z uporabo dušika.

Profimedia
Kenneth Smith

Obsojeni morilec Kenneth Smith je zaman poskušal držati sapo, ko so na njem preizkusili novo metodo usmrtitve, sploh prvo novo metodo po uvedbi smrtonosnih injekcij pred štirimi desetletji. 58-letni Smith, ki je bil leta 1988 zaradi plačanega umora 45-letne Elizabeth Sennett obsojen na smrt, je bil eden redkih zapornikov, ki je en poskus usmrtitve že preživel. Novembra 2022 je namreč spodletel poskus njegove usmrtitve s pomočjo smrtonosne injekcije, potem ko uslužbenci v njegovo veno več ur niso uspeli vstaviti igle.

Smith se je zaradi načrtovanega novega poskusa usmrtitve, tokrat z dušikom, večkrat neuspešno pritožil na sodišča, češ da je ta vrsta usmrtitve kruta in nenavadna. Usmrtitev je potekala tako, da so mu na obraz nadeli masko in skozi njo spustili čisti dušikov plin. Trajalo je 22 minut, da je umrl. Smith se je sicer v tem času tresel in zvijal. Nekaj minut je nato težko dihal dokler ni nehal.

Smithovi odvetniki so skušal usmrtitev preprečiti z argumentom, da gre za nepreizkušeno metodo, ki krši ustavno prepoved okrutnega in nenavadnega kaznovanja. Sodišča so argument zavračala, nazadnje pa je to tik pred usmrtitvijo storilo še vrhovno sodišče ZDA.

Pravosodni minister Alabame Steve Marshall je po usmrtitvi dejal, da so uspeli dokazati, da je dušik učinkovita in humana metoda usmrtitve. Strokovnjaki Sveta za človekove pravice ZN se ne strinjajo in menijo, da ta metoda verjetno krši prepoved mučenja.

Vse več ameriških zveznih držav išče nove metode usmrtitev, ker imajo težave z zagotavljanjem sredstev, ki so potrebna za usmrtitve z injekcijo. Poleg Alabame sta dušik odobrili tudi Oklahoma in Mississippi.

Plačan umor

Elizabeth Sennett so našli mrtvo z vbodnimi ranami po telesu. Preiskava je ugotovila, da je njen mož, protestantski pastor Charles Sennett starejši plačal po 1000 dolarjev Smithu in Johnu Parkerju za umor žene, ker je bil v dolgovih in je hotel pobrati zavarovalnino.

Pastor se je v času preiskave sam ubil, Parkerja pa so usmrtili leta 2010. Smithova obsodba je bila leta 1989 razveljavljena, vendar pa je bil leta 1996 ponovno obsojen na smrt. Porota je sicer predlagala dosmrtni zapor, vendar se je sodnik samovoljno odločil, da ga obsodi na smrt. Alabama sedaj sodnikom tega več ne dovoli.