Trojni umor v Škocjanu pri Domžalah

Prerezal jim je vrat, imel jih je poln k****

Robert Marin
13. 4. 2021, 06.51
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je z branjem listinskih dokazov nadaljevalo sojenje Petru Gaspetiju, ki je junija lani v Škocjanu pri Domžalah na kmetiji starih staršev umoril 81-letno babico, 74-letnega dedka in 51-letnega strica.

Dejan Javornik/Delo
Tožilstvo Gaspetiju očita tri umore na grozovit in zahrbten način, za kar mu grozi do 30 let zapora.

Štiriindvajsetletnik se je svojih žrtev lotil z večjim mesarskim nožem in vsem prerezal vrat. Potem pa sam poklical policijo in naznanil zločin.

»Škocjan 4. Zgodil se je umor,« je nekoliko upehan priznal policijskemu operaterju. »Kaj, kdo, kje?« je vprašal operater. »Ubov sem jih vse, ker jim mam poln k****. Ne bom več fak*** tle delal,« je odgovoril Gaspeti in potem prekinil. Čez nekaj časa je spet poklical in zabentil: »Kje ste, pi***? Utrgalo se mi bo. Budale, svinje!« In prekinil. Potem je Gaspetija poklical policist, saj ni natanko razumel, kaj naj bi se zgodilo. »Ja, pridite pogledat. Nekaj krvi je na tleh,« se je glasil odgovor. »Čigava kri pa je?« je vprašal policist. »Pridite pogledat. Moja ne,« se je namuznil Gaspeti in prekinil.

Poslušal Rogana in Petersona

Kot izhaja iz zapisnika o odvzemu prostosti, so policisti že ob vstopu v hišo po tleh opazili krvave stopinje oziroma krvave madeže stopal. Na kavču v dnevni sobi jih je pričakalo truplo starejše ženske v plenicah, v kuhinji pa še dve moški trupli. Iz analize zaplenjenih predmetov, noža in oblačil, izhaja, da so na njih biološke sledi obtoženega, iz izvida telesnega pregleda pa, da v kritičnem času ni bil pod vplivom psihoaktivnih substanc. Kriminalisti so pregledali tudi njegov računalnik, a na njem niso našli vsebin, ki bi bile tako ali drugače pomembne za ta kazenski postopek. Je pa veliko gledal filme in poslušal glasbo ter podkaste Američana Joeja Rogana in kanadskega psihologa Jordana Petersona.

Obramba ni uspela z novim izvedencem

Ni pa obramba uspela z zahtevo po določitvi novega sodnega izvedenca psihiatrične stroke. Dragan Terzič je sicer ocenil, da je Gaspeti v kritičnem trenutku razumel pomen dejanj, zmožnost, da bi se imel v oblasti, pa je bila zaradi osebnostne strukture (neopredeljena osebnostna motnja z delno shizoidno in narcisistično osebnostno strukturo) zmanjšana, a ne bistveno. Je pa Terzič izpostavil, da obtoženi z njim ni hotel kaj prida sodelovati, da sta se pogovarjala kakšno uro, vendar na nekatera vprašanja sploh ni hotel odgovarjati.

Gaspetijev zagovornik Anže Mlinarič je sodišču zato predlagal določitev novega izvedenca, a je bil njegov predlog zavrnjen. Glavna obravnava se bo nadaljevala 20. aprila z zasliševanjem psihiatra Petra Preglja, ki je izdelal mnenje na temo, v kakšni meri je obtoženi sposoben sodelovati na glavnih obravnavah. Predsednica sodnega senata Marjeta Dvornik je ob zavrnitvi predloga obrambe izpostavila, da tudi ugotovitev izvedenca Preglja, »kar se same diagnoze tiče, ni drugačna« od Terzičeve. Po zaslišanju Preglja bi lahko sledile končne besede in sodba.