Od prihodnjega tedna naj bi tako s tem cepivom cepili vse zainteresirane, starejše od 18 let, so poročali na TV Slovenija. Odločitev je po navedbah stroke posledica nedavnega stališča Evropske agencije za zdravila (Ema), ki je prejšnji teden sporočila, da gre v primeru neobičajnih krvnih strdkov za zelo redek neželen učinek cepiva.

Kot je pojasnil mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan, se bo sicer cepljenje nadaljevalo po načrtu »glede na starostne skupine, kot je predvideno v strategiji cepljenja.« Tako bo Slovenija za razliko od nekaterih drugih držav članic, ki so se odločile za določene starostne omejitve, sledila stališču Eme. »Težko je zagovarjati, da so med cepivi razlike, če jih pravzaprav glavni regulatorni organ, ki deluje v Evropi, ni našel,« je še dejal Ihan, ki je za Pop TV dodatno opozoril, da je tveganje za državo namreč zelo veliko, glede na to, kako virus kroži. "Glede na to, da so vse starostne skupine pri tem stanju epidemije, kot ga imamo, izrazito ogrožene, bo treba pač v primeru, da cepivo ostaja, ponuditi cepljenje tistim, ki se želijo cepiti. Na ta način bodo tudi mlajši lahko prišli do cepljenja, če bo pač cepivo ostajalo," je dejal.

Vse več je sicer poročil, da državljani to cepivo množično odklanjajo. Tako je denimo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor prejšnji teden cepljenje s cepivom AstraZenece odklonilo približno 50 odstokov vabljenih, starih med 60 in 65 let. Zavrnitev cepiva sicer ni brez posledic. Kot je za TV Slovenija pojasnil direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik, se morajo ti nato ponovno prijaviti, se znova postaviti v čakalno vrsto in počakati na »novo priložnost.«