Kot je znano, je slovenski premier Janez Janša na razpravi o položaju medijev v Sloveniji 26. marca želel, da se, namesto da bi sam predstavil položaj, tam predvaja videoposnetek, česar pa vodja skupine Sophie in 't Veld ni dovolila. Dopustila je sicer možnost, da se video predvaja na koncu razprave, kar pa je zavrnil Janša, jo obtožil cenzure in svoje sodelovanje na razpravi zaključil. Razprava oziroma dialog se nadaljuje v pisni.

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), je tako na slovensko vlado, premierja Janšo in ministra za kulturo Vaska Simonitija 31. marca naslovila več pisnih vprašanj. Kot so sicer pojasnili v odboru Libe, tovrstna pisma praviloma ne predvidevajo časovnega roka za odgovore.

Vprašanj je precej in se dotikajo zelo različnih tematik, od svobode medijev in domnevnih pritiskov na tožilce, do stanja v pravosodju in ustavnosti nekaterih vladnih protikoronskih ukrepov ter drugih. Na slovensko vlado so jih naslovili evropski poslanci iz skupin socialistov in demokratov (S&D), Renew in Zelenih, medtem ko je iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) prišlo samo eno.

Najprej video

"Predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti bosta z veseljem posredovala vse odgovore na vprašanja članov skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG), ki deluje v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), takoj, ko bo video, ki je bil poslan za predvajanje na seji, ki je potekala 26. marca 2021, prikazan na javni seji odbora Libe," so danes za STA sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Premier Janša pred tem na Twitterju zapisal, da omenjena skupina "nima nobenih pristojnosti, da zaslišuje kogarkoli" in da so se obravnave teme udeležili prostovoljno. Izrazil je pričakovanje, da bo evropska poslanka Sophie in 't Veld članom predvajala omenjeni video.