Žlahtna kapljica skrivala drogo

Tragična smrt v Belgiji: naredila požirek vina, se zgrudila in pet dni pozneje umrla

R.T.
28. 2. 2020, 09.29
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 14.51
Deli članek:

V vinu je bila prisotna droga MDMA, za smrt je bil dovolj požirek.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Belgijski kriminalisti domnevajo, da je bila sporna steklenica francoskega vina, ki jo je v roke prejela 41-letna Belgijka, uporabljena za tihotapljenje droge. Po navedbah tožilstva je ženska iz flamskega mesta Puurs pri Antwerpnu steklenico vina nizozemskega uvoznika in prodajalca vin na debelo Black & Bianco odprla na svojem domu. Vino Red, letnik 2016, je vsebovalo sorte merlot, cabernet in sauvignon, kot so pozneje pokazali testi, pa je vsebovalo tudi drogo MDMA, poroča portal The Brussels Times.

Tragedija se je pripetila decembra lani. 41-letnica si je napolnila kozarec, srknila in preostanek zaradi »slabega okusa« zlila vstran. Le malo pozneje je padla v nezavest in pristala v bolnišnici, kjer je 17. decembra umrla. Obdukcija je pokazala, da je imela v krvi smrtni odmerek droge MDMA. Ženska sicer ni bila »uživalka prepovedanih drog«, kriminalisti pa so ugotovili še, da je s steklenico in plutovinastim zamaškom nekdo »manipuliral.« Originalen zamašek – podjetje Black & Bianco uporablja črne zamaške - je namreč nekdo odstranil in ga nadomestil z novim. Zaenkrat še ni znano, kje je ženska vino kupila, tožilstvo je zato včeraj javnost pozvalo k previdnosti pri nakupu vina. Ljudje naj bodo predvsem pozorni na kakršne koli sumljive steklenice in zamaške. Znano je sicer, da preprodajalci za tihotapljenje drog kot skrivališče uporabljajo tudi steklenice vina. Ker je bila droga raztrpljena v vinu, preiskovalci niso uspeli ugotoviti, kako velik odmerek se je z enim požirkom znašel v ustih tragično umrle, a naj bi zaradi tega, ker je bila v tekoči obliki, delovala precej hitreje, kot bi sicer.

Antwerp Public Prosecutor's Office
Originalen zamašek podjetja Black & Bianco.

Na dogodek so se po poročanju britanskega časnika Guardian odzvali tudi v podjetju Black & Bianco, kjer so dejali, da so nad novico o smrti ženske »povsem šokirani in pretreseni. Ugotovili so, da ne gre za izvirno različico steklenice. Originalen črn zamašek z ovojem, na katerem je logotip Black & Bianco, je bila zamenjan z zamaškom bež barve. Po navedbah tožilstva je to trenutno edina taka steklenica, ki so jo odkrili. Vsakega, ki meni, da ima v lasti sumljivo steklenico, izrecno prosijo, naj je ne odpira, o tem pa naj nemudoma obvesti policijo.«