Strah pred koronavirusom

Ladje, na kateri je najmanj 10 Slovencev, so se vsi otepali! Sprejeli so jih v Mehiki

G.G.
28. 2. 2020, 09.01
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 11.09
Deli članek:

Ladje za križarjenje so trenutno na slabem glasu. Težave z iskanjem pristanišča je imela tudi ladja MSC Meraviglia, na kateri je po zadnjih podatkih prisotnih vsaj deset slovenskih državljanov.

Profimedia
Fotografija je arhivska

Ladje, na kateri je okoli 6000 potnikov, niso sprejeli na Jamajki in Kajmanskih otokih, so jo pa zato na mehiškem otoku Cozumel. Paniko nekatrih držav je povzročila informacija, da ima eden od potnikov simptome značilne za gripi, torej tudi za koronavirus.

Opravili so testiranje, ki je pokazalo, da 27-letnik potnik iz Filipinov ni okužen z novim koronavirusom, ampak ima "navadno" gripo. Težave z dihanjem je imela tudi 13-letna Francozinja, a tudi pri njej je bilo testiranje negativno.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je izdal dovoljenje za pristanek ladje in izkrcanje potnikov. "Ne moremo ljudi diskriminirati in biti nečloveški, moramo pa upoštevati sanitarne predpise," je dejal Obrador in dodal, da morajo pred izkrcanjem opraviti še dodatna testiranja.

Oglasil se je tudi vodja konzularne službe slovenskega ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter. Sporočil je, da sta na ladji tudi dva slovenska državljana, s katerima so v stikih. Ministrstvo je pozneje pojasnilo, da je na ladji prisotnih najmanj deset državljanov Slovenije. "Po informacijah zdravstvene službe ladje koronavirus na ladji ni potrjen. Test pri članu osebja s sumom na virus je potrdil prisotnost gripe," so tudi sami zapisali na twitterju. Ladja zdaj že nadaljuje svojo pot, so na ministrstvu potrdili za STA.