DIVJI ZAHOD

Gostinec iz Kranja zaprl lokal, delavcem pa ni vročil odpovedi

Luka Tetičkovič
28. 2. 2020, 06.41
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 08.22
Deli članek:

Gostinec Klemen Polak je zašel v finančne težave, zaprl svojo restavracijo, zaposlenim pa ni vročil odpovedi in jih brez plač ter odpovednega roka pognal v negotovost.

LT
Nenadno zaprtje ni presenetilo le zaposlenih ampak tudi goste, ki so imeli mize rezervirane mesece vnaprej.

Zaposlenim, ki iz nekrivdnih razlogov izgubijo zaposlitev, pripada trimesečno nadomestilo za brezposelnost. Kaj pa se zgodi, če te delodajalec efektivno odpusti, vendar ti ne vroči odpovedi?

To se je zgodilo trem zaposlenim v podjetju Gostinstvo Mmp, Klemen Polak, s. p. »V nedeljo ni bilo proste mize, v ponedeljek pa fertik,« nam je zaupal možakar, ki je v podjetju delal kot picopek. Nenaden konec priljubljene picerije v Kranju ni presenetil le njega, temveč tudi goste, ki so imeli rezervacije, lahko preberemo med komentarji pod poslovno stranjo picerije Viva na storitvi Google zemljevidi.

Brez dela so zaposleni ostali »od danes do jutri«, pri tem pa jih lastnik o tem ni niti obvestil v zakonsko določenem odpovednem roku niti jim ni izplačal plač za januar. Sodu pa je izbilo dno, ko jim ni vročil odpovedi delovnega razmerja, s katero bi lahko na zavodu za zaposlovanje uveljavili pravico do nadomestila za brezposelnost.

Trije zaposleni so bili tako vrženi v popolno negotovost glede svojega obstoja, brez zaslužene plače in pod pritiskom sprejeti prvo delo, ki jim pride naproti. »Saj delavci ne morejo biti ne na nebu, ne na zemlji,« je nad tem razpletom osupla Mirela Žnidarec, sekretarka za gostinstvo pri Območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije na Gorenjskem.

LT
V nedeljo so bile še vse mize polne, v ponedeljek jih je vsakega posebej obvestil naj ostanejo kar doma.

Podjetje ali družina?

Žnidarčeva opozarja, da so se trije zaposleni na sindikat obrnili šele, ko niso videli drugega izhoda. Pred tem so delodajalcu ob kršitvah svojih pravic pogosto pogledali skozi prste, saj so bili odnosi na delovnem mestu kolegialni in prisrčni in jih zato niso želeli tvegati z opozarjanjem na nekorektnosti. To je pogost pristop manjših podjetnikov, nadaljuje Žnidarčeva, saj ti svoje zaposlene prepričujejo, da niso del podjetja, ampak nekakšne razširjene družine. »Služba je služba, družba je družba,« odločno pove ob razpletu, pri katerem so kratko potegnili zaposleni.

Starega ni zaprl, že renovira novega

Podjetnik Klemen Polak naj bi namreč že začel odpirati nov lokal v Tržiču, kjer naj bi renoviral nekdanjo gostilno Ponvica. Zaposleni sicer niso prepričani, da bo ta lokal obratoval pod isto pravno osebo, vendar so gostinca osebno zasačili pri renovacijah. Sumili so namreč, da jim poskuša odpiranje novega lokala prikriti ter jih prepričati, da je povsem brez denarja. Po naključju ali ne, jim je po tem dogodku izplačal slabo polovico januarske plače in pohitel z zagotovili, da lahko kmalu računajo na preostanek.

Čeprav trije nekdanji zaposleni verjamejo, da je nekdanji delodajalec v svojih obljubah iskren, je to kaj slaba tolažba, saj se bančni trajniki in pošiljatelji položnic na tovrstna zagotovila požvižgajo.

Gostinca Polaka smo poskušali priklicati za odziv, vendar smo bili neuspešni.