Balkan

Kosovo umika carine na uvoz blaga iz Srbije

B.K.
28. 2. 2020, 09.38
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 09.39
Deli članek:

Prvi korak k normalizaciji odnosov?

Reuters
Albin Kurti

Kosovski premier Albin Kurti je v četrtek sporočil, da bo Kosovo 15. marca umaknilo carine na uvoz surovega materiala iz Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Kurti je na novinarski konferenci v Prištini dejal, da je umik carin “znak dobre volje iz naše strani, za reševanje problemov in odnosov.”

Carine na ostali uvoz naj bi bile umaknjene 1. aprila, za poskusno dobo 90 dni. Kosovo pričakuje, da bodo srbske oblasti ob tem ustavile kampanjo za umik priznanja neodvisnega Kosova.

Do prvih znakov otoplitve odnosov med Beogradom in Prištino, ki so se v zadnjih letih močno zaostrili, prihaja po tem, ko je oblast na Kosovem prevzela dolgoletna opozicijska stranka Vetevendosje.

Umik uvoznih carin sicer želijo tudi Združene države Amerike, ki imajo v državi vojaško bazo. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v sredo kosovskemu predsedniku Hashimu Thaciju prenesel ameriška pričakovanja, da bo Priština “kot bistven korak k ponovni vzpostavitvi pogajanj glede normalizacije odnosov” med sosedama, umaknila carine.