Sirija

Dramatičen zaplet: ubitih 33 turških vojakov, Erdogan zahteva pomoč Nata

B.K.
28. 2. 2020, 08.30
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 12.45
Deli članek:

V bližini sirskega mesta Idlib je bilo v zračnem napadu ubitih več deset turških vojakov. Še vedno ni znano, ali je napad izvedlo sirsko ali rusko vojno letalo.

Profimedia
Turški tanki v Siriji.

33 turških vojakov naj bi umrlo v zračnem napadu v okolici mesta Idlib v Siriji. Ali so za napad odgovorna sirska ali ruska letala, zaenkrat še ni znano. V zadnjem mesecu je v Siriji skupno padlo že 53 pripadnikov turške vojske. Rusija je v odzivu sporočila, da so bili turški vojaki, ki jih je napadla sirska vojska, pomešani med "teroriste" in da niso vnaprej sporočili svojih položajev.

Ne gre za nedolžno zadevo. Ankara je nemudoma zahtevala pomoč severnoatlantske vojaške zveze Nato, napad pa označila kot napad ne le na Turčijo ampak na celotno zvezo. “To ni napad le na Turčijo ampak na mednarodno skupnost. Potreben je skupen odziv. Napad je bil usmerjen tudi proti Natu,” je v izjavi za turške medije dejal tiskovni predstavnik vodilne stranke AKP Omer Celik. Ta je prav tako zagrozil, da bo Turčija odprla meje z Evropo za sirske begunce v državi. Turške oblasti so prav tako nemudoma vzpostavile stik z ameriškimi zavezniki.

Severnoatlantski svet zveze Nato se bo zato danes sestal na izrednem zasedanju glede razmer v Siriji. "Severnoatlantski svet, v katerem so veleposlaniki vseh 29 zaveznic Nata, se bo sestal danes, 28. februarja, potem je Turčija zaprosila za posvet v okviru 4. člena ustanovnega washingtonskega sporazuma glede razmer v Siriji," so sporočili iz Bruslja. V okviru 4. člena lahko katerakoli članica Nata zaprosi za srečanje, ko meni, da je ogrožena njena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost.

Turčija je na napad že odgovorila, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je nemudoma po napadu sklical izredni varnostni vrh. Po državi je moten tudi dostop do mnogih družbenih omrežij, med drugim so nedosegljive strani facebook, instagram, twitter in youtube.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je medtem vse vpletene strani pozval k umiritvi, v telefonskem pogovoru s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavosoglujem pa je Stoltenberg "obsodil nadaljevanje zračnih napadov na slepo s strani sirskega režima in njene zaveznice Rusije v provinci Idlib".

Provinca Idlib, kjer se nahajajo še zadnji ostanki uporšnikih milic, je v zadnjih tednih tarča intenzivnih napadov s strani sirske vojske ob podpori ruskega letalstva. Damask je tako po več letih znova vzpostavil nadzor nad strateško pomembno regionalno cesto M5, ki povezuje mesto Alepo z Damaskom, zdaj pa napreduje tudi do druge pomembne ceste M4, ki povezuje Alepo in Latakio – sredozemsko pristanišče, kjer ima svojo pomorsko bazo tudi Rusija. Uporniki, ki jih podpira turčija so včeraj ponovno vzpostavili nadzor nad ključnim mestom Sarakib in tako znova prekinili nadzor sirske vojske nad cesto M5. Napad na turške vojake je bil posledica teh aktivnosti.