Svet

Konec večmesečne politične blokade v Tuniziji: zaprisegla nova vlada

A.S./STA
27. 2. 2020, 21.44
Deli članek:

Tunizijski parlament je davi izglasoval zaupnico novi vladi pod vodstvom Eliasa Fahfaha in s tem končal večmesečno politično blokado v državi po lanskih parlamentarnih volitvah. Nova vlada, ki jo sestavlja še 30 ministrov in dva državna sekretarja, je zaprisegla danes.

Profimedia
- Tunizijski parlament je davi izglasoval zaupnico novi vladi pod vodstvom Eliasa Fahfaha in s tem končal večmesečno politično blokado v državi po lanskih parlamentarnih volitvah.

Tunizijski predsednik Kais Saied je Fahfahu mandat za sestavo vlade podelil 20. januarja, potem ko je parlament zavrnil vlado neodvisnih tehnokratov, ki jo je oblikoval Habib Jemli iz zmerne islamistične stranke Ennahda.

Tudi Fahfahu vlade ni uspelo sestaviti v prvem poskusu. Ennahda, ki je po parlamentarnih volitvah 6. oktobra lani z 52 poslanci najmočnejša stranka v 217-članskem parlamentu, je namreč ta mesec zavrnila njegov prvotni predlog.

Mandatar je zato ministrsko ekipo nekoliko preoblikoval. Ennahdi je dodelil šest želenih resorjev, ministri bodo tudi iz vrst levih strank Demokratični tok in Ljudsko gibanje, v novi vladi pa je tudi 17 nestrankarskih ministrov. Po 14-urni razpravi v parlamentu, ki se je začela v sredo, je novo vlado danes podprlo 129 od 207 navzočih poslancev, 77 jih je bilo proti, eden se je vzdržal.

Novi premier je kot prioritete nove vlade v sredo izpostavil boj proti kriminalu in terorizmu ter spodbujanje gospodarstva.