OSTRA KONKURENCA

Izjave, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge

Ž.K.
27. 2. 2020, 19.28
Deli članek:

Številni znani Slovenci naj bi lani s svojimi seksističnimi izjavami zastrupljali javni prostor. Kdo se je znašel na sramotilnem stebru?

Instagram
Borut Pahor med grehom.
Lani je bodečo nežo dobil Viljem Ščuka, pediater in psihoterapevt, za izjavo: »Množična posilstva deklic (sošolk) niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh …«

Vsako leto okoli osmega marca kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala Spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo podeljuje bodečo nežo, nagrado za najbolj seksistično javno izjavo. Kot pravijo organizatorji, lahko »nečastni naziv doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete«. Zbrali so 33 izjav, med nominiranci pa so tudi Borut Pahor, Karel Erjavec, Zoran Poznič, Slavoj Žižek, Bojan Emeršič, Andrej Stare, Vesna Milek, Azra Širovnik in ostali.

Kaj privlači Boruta v Alpah

Seveda je najzanimivejši vpogled v zbrane izjave in ob tem razlaga komisije, zakaj so se posamezniki in posameznice znašli na sramotilnem stebru. Tako je Borut Pahor med obiskom Švice očitno gledal v napačno smer, ob tem pa o dogodku poročal na instagramu: »Špela me je 'fotkala', kako nekaj radovedno gledam iz hotelske sobe v Bernu, kjer je bil na voljo tudi daljnogled. Sprva sem sicer res občudoval Eiger, 3970 metrov, potem pa me je prevzela privlačna atletinja, ki se je ogrevala na bližnjem stadionu.« Predsednik države naj bi se s tem zapisom javno naslajal in spolno objektiviziral ženske ter podajal slab zgled za pretežno mlajše sledilke in sledilce na svojem instagramu.

Stranski učinki

Novinarka Vesna Milek se je na seznamu znašla, ker si je drznila omeniti, da sta globalni gibanji #MeToo in #Time’sUp prinesli neželene stranske učinke, in sicer v obliki »pretirane politične korektnosti in pozivanja k spletnim linčem že zaradi rahlo nerodno formulirane izjave moškega ali ženske, in s tem posledičen strah pred izpostavljanjem, strah pred javno izreči svoje mnenje«. V podobno zanko se je ujel tudi igralec Bojan Emeršič, ki je izjavil: »Ni mi všeč, da igralka reče, da ji je Dustin Hoffman povedal opolzek vic in ji je bilo neprijetno. To ni nadlegovanje. Če ti ni všeč vic, lahko greš stran.« 

Mediaspeed
Vesna Milek je zagotovo nepričakovano ime na seznamu.

Izjave so prek spletne strani predstavljene javnosti, ki lahko glasuje o tem, ali gre za nevtralno izjavo, bodisi spolno, stereotipno, prikrito seksistično bodisi odkrito seksistično izjavo ali celo ultimativni seksizem.

Ženske in hormoni

»Ne samo, da je mogoče, temveč je neizpodbitno resnično in res: ženska je bitje, sestavljeno iz hormonov!« je izjavila pisateljica Azra Širovnik, s tem pa naj bi utrjevala stereotip, da so ženske zaradi svoje biologije čustveno nestabilne. »Kot da moški nimajo hormonov, ki bi vplivali na njihovo obnašanje in razpoloženje. Moški so pač po mnenju Azre Širovnik ustvarjeni iz razuma,« še menijo pri Rdečih zorah. Obrambni minister v odstopu Karel Erjavec je ob napadu na mariborsko sodnico izjavil: »Obsojam nasilje nad ženskami, še posebej v nočnem času,« in se za nerodno izjavo tudi zelo hitro opravičil. A to ni odvrnilo izborne komisije, ki meni: »Neposrečena izjava, ki kaže na to, koliko izobraževanja in osveščanja je potrebnega še okoli tematike nasilja proti ženskam.«

Greta in filozof

Priznani filozof Slavoj Žižek je želel podati kompliment mladi Greti Thunberg, a tega očitno ni storil v skladu z merili sodobne družbe. Izjava: »Ni karikatura ženske, ni nežna, ne poziva k dialogu, ampak zahteva ukrepanje. To so ženske, ki jih imam rad,« ga je uvrstila v ožji krog favoritov za dobitnika bodeče neže, saj naj bi s tem sporočal, »da je samo določenemu 'tipu' ženske, ki seveda moškim (seksualno) ustreza, dovoljena kakršna koli pozicija moči in veljave,« menijo v komisiji.

Vonj po večnosti

Nespodoben komentar si je po oceni komisije privoščil tudi priljubljeni župnik Janez Turinek, ki je dejal: »Kristjanke ste resnično lepe ženske ... zaradi svetega obhajila dišite po Večnosti in ste podobne Mariji.« S tem naj bi diskriminiral med ženskami in kot lepe označil le kristjanke. Članek bomo zaključili rahlo enigmatično. Med seksistične izjave, torej izjave, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete, so uvrstili tudi tole: »Matere, ki se spomladi ali poleti vračajo v službo po porodniškem dopustu, imajo težave z ureditvijo varstva za otroka.« Lahko uganete, zakaj?