Menjava vlade in spremembe v sestavi državnega zbora

Kdo se bo vrnil v poslanske klopi in kdo preselil v ministrske kabinete?

A.S./STA
27. 2. 2020, 16.30
Posodobljeno: 27. 2. 2020, 19.27
Deli članek:

Z menjavo vlade se obetajo tudi nekatere spremembe v sestavi državnega zbora. Poleg dosedanjega premierja Marjana Šarca se bo v poslanske klopi vrnilo še nekaj ministrov njegove vlade, iz DZ pa se bodo v ministrske kabinete preselili prvak SDS Janez Janša in še nekateri aktualni poslanci.

STA
Z menjavo vlade se obetajo tudi nekatere spremembe v sestavi državnega zbora.

Če bo predsednik SDS dobil zadostno podporo za izvolitev za mandatarja in bo v DZ potrjena tudi njegova vlada, bo vladi Marjana Šarca, ki sicer opravlja le še tekoče posle, dokončno prenehal mandat.

Šarec, ki je bil na zadnjih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca, se bo tako vrnil v poslanske klopi, od poslanskega stolčka pa se bo morala posloviti Karla Urh, ki ga je nadomeščala v času opravljanja premierske funkcije. Prav tako bo morala DZ zapustiti Nina Maurovič, saj se bo kot poslanec LMŠ v parlament vrnil dosedanji minister za javno upravo Rudi Medved.

Kakšno bo Cerarjevo ravnanje po vrnitvi v poslanske klopi?

Pravico do poslanskega stolčka po poteku ministrske funkcije ima tudi zunanji minister Miro Cerar. Trenutno ga v DZ nadomešča Jani Möderndorfer, ki je sicer kot edini član sveta SMC glasoval proti vstopu stranke v Janševo vlado, prav tako ne namerava podpreti prvaka SDS za mandatarja.

Glede na to, da je tudi Cerar že večkrat zavrnil sodelovanje s predsednikom SDS, še ni znano, kakšno bo njegovo ravnanje po vrnitvi v poslanske klopi. Tako ni jasno, ali bo funkcijo opravljal kot poslanec koalicijske SMC, se pridružil kakšni drugi poslanski skupini ali pa deloval kot samostojni poslanec.

STA
Glede na to, da je tudi Cerar že večkrat zavrnil sodelovanje s predsednikom SDS, še ni znano, kakšno bo njegovo ravnanje po vrnitvi v poslanske klopi.

Bratuškova po prenehanju ministrske funkcije ne bo sedla v poslanske klopi

Do sprememb bo prišlo tudi v poslanski skupini SAB, saj se iz kvote te stranke v DZ vrača minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. V tem primeru se bo morala iz DZ posloviti sedanja vodja poslanske skupine Maša Kociper, kar pa naj bi po poročanju nekaterih medijev v vodstvu SAB poskušali preprečiti in Česnika prepričati, naj se poslanski funkciji odpove.

Predsednica SAB Alenka Bratušek na današnji novinarski konferenci po seji vlade sicer na vprašanje, ali se bo Česnik vrnil v DZ, ni neposredno odgovorila. Ob pohvalah na račun Česnikovega dela na ministrski funkciji je namreč povedala le, da bodo vsi ministri iz kvote SAB najprej "odšli na zaslužen dopust, potem pa videli, kako in kaj".

STA
Sama Bratuškova sicer po prenehanju ministrske funkcije ne bo sedla v poslanske klopi, saj na zadnjih volitvah v DZ ni bila izvoljena.

Sama Bratuškova sicer po prenehanju ministrske funkcije ne bo sedla v poslanske klopi, saj na zadnjih volitvah v DZ ni bila izvoljena. Kakšna bo njena nadaljnja pot, pa še ni razkrila.

Menjave v poslanskih klopeh se obetajo tudi v vrstah poslanskih skupin, ki bodo sestavljale novo koalicijo. Sodeč po imenih možnih kandidatov za vodenje posameznih ministrskih resorjev, ki so zaokrožila v medijih, se bo kar nekaj aktualnih poslancev preselilo v ministrske kabinete.

Janša iz DZ, namesto njega Janez Moškrič

Če bo izvoljen za mandatarja, se bo iz DZ zagotovo poslovil Janez Janša, poslansko funkcijo pa bo namesto njega opravljal Janez Moškrič.

Iz vrst poslancev SDS naj bi vodenje ministrskih resorjev prevzeli Zvonko Černač (ministrstvo za notranje zadeve), Anže Logar (zunanje ministrstvo) in Andrej Šircelj (ministrstvo za finance). Na izpraznjene poslanske sedeže bodo v tem primeru sedli Elena Zavadlav Ušaj, Daniel Cukjati in Leon Merjasec.

Če bo vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič postal minister za pravosodje, kot se omenja, ga bo v DZ kot poslanec nasledil Marjan Dolinšek.

STA
Če bo izvoljen za mandatarja, se bo iz DZ zagotovo poslovil Janez Janša

Spremembe se obetajo tudi v poslanski skupini NSi. Če bo predsednik stranke Matej Tonin postal minister za obrambo, ga bo v DZ nadomestil Andrej Černigoj. Jerneja Vrtovca, ki se ga omenja kot kandidata za ministra za infrastrukturo, pa bi v poslanskih klopeh zamenjal Mihael Prevc.