V Italiji že 17 smrtnih žrtev

WHO poziva k agresivnim ukrepom: "Virus ne spoštuje meja in ne izbira narodov"

A.S./STA
27. 2. 2020, 19.42
Posodobljeno: 27. 2. 2020, 19.42
Deli članek:

Epidemija novega koronavirusa je globalno na odločilni točki, je danes v Ženevi opozoril prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Medtem se je število smrtnih žrtev novega koronavirusa v Italiji povzpelo na 17, pri 650 ljudeh pa so potrdili okužbo.

Profimedia
Še posebej zaskrbljujoče je stanje v Italiji, Iranu in Južni Koreji, kjer kljub ukrepom zdravstvenih oblasti prihaja do vedno novih primerov okužb.

Na Kitajskem se položaj umirja, a zdaj je največja težava dogajanje drugod po svetu. Države bi morale hitro zajeziti širjenje virusa, se je zavzel.

"Če boste zdaj ukrepali agresivno, boste zajezili širjenje virusa, boste preprečili, da bi ljudje zboleli. Lahko boste rešili življenja," je dejal Tedros.

Reuters
Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Med tovrstnimi ukrepi je izpostavil predvsem zgodnje odkrivanje, izolacija obolelih in nadzor tistih, ki so bili v stiku z okuženimi. Situacija na Kitajskem se umirja, a je zdaj problem, da je drugod po svetu številka na novo odkritih primerov že višja.

Še posebej zaskrbljujoče je stanje v Italiji, Iranu in Južni Koreji, kjer kljub ukrepom zdravstvenih oblasti prihaja do vedno novih primerov okužb. "Virus ne spoštuje meja in ne izbira narodov," je še dejal Tedros.

Kot svetlo točko je navedel dejstvo, da očitno vendarle ne prihaja do splošnega širjenja virusa med prebivalstvom. Vendar pa morajo biti države pripravljene na pojav virusa in morajo imeti pripravljene ukrepe za zajezitev njegovega širjenja.

"Zdaj smo v zelo občutljivem položaju, ko se bo širjenje virusa lahko premaknilo v katerokoli smer, odvisno od tega, kako bomo ukrepali," je še dejal generalni direktor WHO in opozoril, da ima virus sars-cov-2 "potencial za pandemijo", torej da se lahko hitro razširi po vsem svetu.

Število žrtev koronavirusa v Italiji naraslo na 17, okuženih 650

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa v Italiji se je povzpelo na 17, pri 650 ljudeh pa so potrdili okužbo, je sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli. Na novinarski konferenci je še povedal, da je 45 ljudi že ozdravelo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Najnovejše tri žrtve novega virusa so trije starejši od osemdeset let, vsi iz dežele Lombardija na severu Italije.

V tej najhuje prizadeti italijanski deželi sicer število novih okužb po besedah Giulia Gallere, v Lombardiji pristojnega za zdravje, narašča počasneje kot v minulih dneh. V Lombardiji so potrdili 403 okužbe, od tega je 216 okuženih v bolnišnicah.

Življenje v Milanu, ki je v zadnjih dneh povsem zastalo, naj bi se kmalu vrnilo na stare tirnice. Tako naj bi znamenito milansko katedralo s prihodnjim tednom znova odprli za turiste. Milanski župan Giuseppe Sala je tudi pozval vlado k ponovnemu odprtju muzejev.