Bitka franšizojemalke s podjetjem Delo prodaja

»Želeli so me naplahtati, zato jim ključev ne dam!«

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
27. 2. 2020, 20.00
Posodobljeno: 27. 2. 2020, 20.06
Deli članek:

Zaprtje trafike na Miklošičevi ulici na Ptuju je dvignilo veliko prahu. Franšizojemalka Trauda Krempl odgovornost za slabo poslovanje pripisuje podjetju Delo prodaja, ki da sploh ni dostavljalo blaga, posledica česar je bilo seveda slabše poslovanje.

Č.G.
Trauda Krempl odgovornost za slabo poslovanje pripisuje podjetju Delo Prodaja.

Od minulega tedna naprej trafika v Miklošičevi ulici na Ptuju ne posluje več. Svoje videnje razlogov, ki so pripeljali do tega, je za naš časopis še pred zaprtjem predstavila franšizojemalka Trauda Krempl. Ključni razlog za slabše poslovanje poslovalnice na Miklošičevi ulici naj bi bila slaba založenost, saj podjetje Delo Prodaja, ki je lastnik in edini dobavitelj, ni opravljalo svojega dela. Po mnenju Kremplove naj bi to počeli namenoma, s ciljem zapreti čim več poslovalnic v letošnjem letu.

Na njene trditve so se odzvali v omenjenem podjetju in na kratko predstavili svojo plat zgodbe: »Razlogi za zapiranje franšizne prodajalne so poslovne narave, lokacija namreč daljše obdobje ne posluje z izidom, ki bi pokrival stroške in vzdrževanje nadaljnjega poslovanja.« Delno so pritrdili navedbam Kremplove o slabi založenosti in priznali: »So obdobja, ko je založenost prodajaln boljša, in obdobja, ko je slabša, odvisno od finančnih sredstev podjetja, zalog dobaviteljev in same logistike blaga.«

Č.G.
V podjetju Delo Prodaja sicer zagotavljajo, da se bodo držali pogodbenih obveznosti, a se je zapletlo že pri prvem izplačilu po zaprtju trafike.

Kremplova na zapiralno inventuro ne pristaja

Čeprav poslovalnica v centru Ptuja od torka, 18. februarja, za stranke ne posluje več, zapiralna inventura neprodanega blaga v kiosku še ni bila opravljena. Kremplova se je držala svoje napovedi in ključev ter preostanka zaloge lastniku prostorov in svojemu franšizodajalcu ni želela predati. »Inventuro bomo opravili po dogovoru s franšizojemalko, ki se na naša sporočila v tem trenutku ne odziva. Hkrati se ne drži pogodbenih določil, saj nas o tem, da je prodajno mesto od začetka tedna zaprto, ni obvestila,« vztrajajo v podjetju Delo Prodaja. Kremplova pa odgovarja: »Njihove navedbe so smešne, sami so naložili zaprtje poslovalnice! In kako naj bi kiosk posloval, če so hoteli opraviti zapiralno inventuro?!«

Delo Prodaja zagotavlja, da bodo franšizojemalko poplačali

Pogodbeno določen odpovedni rok traja tri mesece, v tem času pa naj bi franšizojemalci prejemali tudi nadomestilo. Kremplova je sicer izrazila dvom, da se bodo držali pogodbenih določil. Njena bojazen ni bila brez osnove. Kot je razvidno iz dokumentacije, ki jo je pokazala, so jo najprej želeli odpraviti s 485 evri za opravljeno delo za minuli mesec. To naj bi bilo povprečje izplačil zadnjih treh mesecev, z minimalno stimulacijo (72 evrov za mesec dni), ki je v primeru trafikantov pomemben vir dohodka. Tak znesek naj bi prejemala vse do konca odpovednega roka, torej še za dva meseca.

»Po intervenciji in burni razpravi z njimi, ko sem jim dala jasno vedeti, da se ne nameravam vdati, so sicer izvedli izplačilo v celoti, z zamudo. Nakazali so mi 985 evrov. To je povprečje izplačil zadnjih treh mesecev, tako smo dogovorjeni in tak znesek pričakujem tudi za naslednja dva meseca! V skrajnem primeru se lahko dogovorimo tudi za kompenzacijo. Brez garancije, da bom to dobila, pa na zapiralno inventuro ne pristajam.«

čg
Trafika na Miklošičevi je bila edina na Ptuju v lasti Delo Prodaje.

»Tajkuni, ki so kradli iz podjetja, naj zdaj najdejo rešitev!«

Pri svojih zahtevah bo vztrajala, čeprav, kot sama pravi, so ji zagrozili, da bodo zadeve izpeljali po uradni poti in zadržali izplačila nadomestil, če ne bo izvedla zapiralne inventure. »Dokumentacijo za prijavo in ovadbe imam pripravljeno. Dovolj je bilo izigravanja in norčevanja iz nas, ki smo delali in se trudili. Tajkuni, ki so kradli iz podjetja, naj zdaj najdejo rešitve. Ko bo denar na računu oziroma ko se bomo dogovorili, jim bom predala ključe, prej zagotovo ne. Jasno mi je, da me želijo ponovno in dodatno oškodovati. Glede na to, kako smo poslovali zadnje leto, zaupanja žal ni več,« vztraja Kremplova.

Pri podjetju Delo Prodaja so pojasnili, da je bila Kremplovi nakazana celotna plača za prejšnji mesec. Zagotovili so tudi, da se bodo držali pogodbenih obveznosti in da bo prejela plačilo za čas trajanja odpovednega roka (februar in marec). Vprašanje pa ostaja, ali bodo nakazali celoten znesek, torej tudi stimulacijo. Med 485 in 985 evri je namreč velika razlika.