Ostro

"Slovenci so nas napadli zaradi koronavirusa". Plenković: To, kar počnemo je dobro za nas in za Slovenijo

R.T.
27. 2. 2020, 17.02
Posodobljeno: 27. 2. 2020, 18.25
Deli članek:

Potem ko je slovenski preimer v odstopu Marjan Šarec povedal, da Hrvaška s kontrolo na mejah povzroča zastoje pri prehodu meja in s tem gospodarsko škodo, so o tem poročali tudi hrvaški mediji. Odzval pa se je tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Reuters
"To, kar počnemo, je dobro za nas in za Slovenijo," je sporočil Plenković.

Na podlagi dogovora s sosednjimi državami vlada, ki opravlja tekoče posle ugotavlja, da zaprtje mej ne bi ustavilo širjenja virusa, bi pa ohromilo državo. Hrvaška izvaja kontrolo na mejah, ki povzroča zastoje pri prehodu meja. "Danes je kolona skoraj do Brežic za vstop v Hrvaško. Taki ukrepi niso učinkoviti. Zastoji na meji pa povzročajo gospodarsko škodo," je danes povedal Marjan Šarec.

Situacijo je treba spremljati skrajno resno, se zavedati, da je na mejah virus že prisoten, vendar ustvarjanje panike ne prispeva k reševanju situacije, je opozoril Šarec.

"Slovenska vlada se je neprimerno odzvala" 

Izjave niso spregledali niti hrvaški mediji. "Slovenci so nas napadli," je navedeno na enem od portalov, kjer so zapisali: "Slovenska vlada se je povsem neprimerno odzvala in Hrvaško napadla zaradi preventivnih ukrepov pred širjenjem koronavirusa in nadzorom na mejnih prehodih ter obtožila Hrvaško, da zato škodi gospodarstvu". 

Bobo
Hrvaške oblasti so v torek na skupnih mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavile zabojnike, kjer naloge opravljajo sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

Odzval se je tudi hrvaški premier Andrej Plenković in sporočil: "Tega nisem osebno ali dramatično doživel. Ne vem, ali je bil to zadnji tweet odhajajoče Šarčeve vlade. Jaz sem se spomnil močnega schengenskega sporazuma, takrat je bilo pojasnjeno, da je to del redne schengenske kontrole. Tokrat imamo dejanski razlog, da smo na mejah bolj pozorno. To, kar počnemo, je dobro za nas in za Slovenijo. Odločili smo se za ukrepe, za katere menimo, da so v tem trenutku potrebni, mirno in brez panike počnemo tisto, kar je treba. Delali bomo na tem, da zaščitimo javno zdravje in zdravstveno varnost naših državljanov". 

Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je navedel: "Šarec bi nas moral vprašati, v kolikor je potreboval kakršnekoli informacije, te bi tudi dobil. " Dodal je tudi, da je odziv Slovenije "neprimeren".