Izvedenska komisija

V Mariboru zaman čakajo na Wolfa, zdravstvene težave ga ne "spustijo" v Slovenijo

S.R./STA
27. 2. 2020, 14.00
Posodobljeno: 27. 2. 2020, 14.05
Deli članek:

Mariborsko okrožno sodišče vse od konca lanskega poletja zaman razpisuje naroke za začetek sodnega procesa zoper v Kanadi živečega poslovneža slovenskih korenin Walterja Wolfa, ki ga specializirano državno tožilstvo bremeni pranja denarja.

Mediaspeed
Wolfovo nezmožnost prihoda na sodišče preučuje izvedenska komisija.

Odpadel je tudi današnji narok, na sodišču pa pravijo, da čakajo na izvedensko mnenje glede Wolfovega zdravja. Kot so pojasnili v uradu predsednice mariborskega okrožnega sodišča, so za izvedensko mnenje glede zdravstvenega stanja, zaradi katerega naj se ta ne bi mogel udeleževati obravnav, zaprosili komisijo ljubljanske medicinske fakultete za izvedenska mnenja, kjer pa so jih zaprosili za daljši rok za izdelavo mnenja. 

"Lanske obravnave so bile preložene na prošnjo obrambe, ki je navajala poslabšanje zdravstvenega stanja obdolženega," so še dodali v uradu predsednice sodišča Alenke Zadravec, to pa so potrdili tudi na specializiranem državnem tožilstvu in tudi sami dodali, da so bili doslej naroki preloženi na zahtevo obtoženca. 

Kot so pojasnili na tožilstvu, so zato pristojnemu sodišču novembra lani predlagali, da preveri upravičenost razlogov za prelaganje sodnega postopka. Sodišče jim je ugodilo, na rezultate tega preverjanja pa še čakajo. 

"Velik konstrukt"

Wolf se je na predobravnavnem naroku že oktobra 2018 izrekel za nedolžnega, njegova odvetnica Anita Peček pa je takrat zahtevala tudi izločitev sodnice. Takrat je med drugim celoten postopek označil kot velik konstrukt ter zanikal, da bi naredil karkoli protizakonitega. Tožilka Janja Bernard Korpar obtožnice na naroku sicer ni prebrala, po njem pa je povedala, da gre za oškodovanje v višini nekaj več kot treh milijonov evrov, zadeva pa se navezuje na denar, ki naj bi bil pridobljen v okviru poslov s Patrio. 

Obramba je sicer že vse od vložitve obtožnice trdila, da slovensko sodišče ne more biti pristojno za sojenje, saj Wolf ni slovenski državljan, pa tudi očitano kaznivo dejanje naj ne bi bilo storjeno v Sloveniji. 

Tožilka je po predobravnavnem naroku povedala, da je bilo predikatno kaznivo dejanje, na katero se navezuje obtožnica, storjeno v tujini, pri tem pa je bil eden od obtoženih v Avstriji že spoznan za krivega. Gre za Wolfovega dolgoletnega poslovnega partnerja Hansa Wolfganga Riedla. O ugovoru glede pristojnosti slovenskega sodišča je odločal tudi izvenobravnavni senat, ki ga je zavrnil in tako potrdil, da je slovensko sodišče pristojno za razsojanje v tej zadevi. 

Se je pa prav zaradi izvenobravnavnega postopka zapletlo, saj je obramba zahtevala izločitev sodnice Tanje Rot, saj je bila del senata, ki je odločal o zahtevi SDT za pripor zoper Wolfa ter tudi o njihovem ugovoru zoper obtožnico. Postopek je zato prevzela sodnica Danila Dobčnik Šošterič

Wolf je bil v Sloveniji med osumljenimi v aferi Patria, vendar je kazenski pregon zoper njega avgusta 2015 zastaral. Sredi sojenja je namreč odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in spomladi leta 2013 zanj izdalo mednarodno tiralico. 

Kanadski policisti so ga aretirali januarja 2015, a je bil nato ob plačilu varščine izpuščen na prostost. Nato pa je kanadski minister za pravosodje umaknil slovensko prošnjo za Wolfovo izročitev, saj kanadsko sodišče zaradi procesnih in pritožbenih rokov izročitvenega postopka ne bi moglo izpeljati do nastopa absolutnega zastaranja. Prav tako je bil Wolf med obtoženimi v zadevi Patria tudi v Avstriji, kjer mu zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.