Truplo v drevesu

Skrivnostni grafiti: Kdo je skril Bello v brest?

Urban Klančnik
3. 6. 2017, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Leta 1944 so štirje fantje v drevesu našli truplo ženske. Očitno je žensko nekdo ubil in skril njeno telo.

Wikipedia
Šest mesecev po odkritju trupla je nekdo na obelisk zapisal nenavaden grafit.

Wikimedia Commons
V tem drevesu so štirje fantje našli nesrečno »Bello«.

Primer Belle, če je bilo umorjeni ženski res tako ime, je gotovo eden najbolj skrivnostnih primerov v britanski kriminalni zgodovini. Zgodba se je začela 18. aprila 1944, ko so štirje fantje, Robert Hart, Thomas Willetts, Bob Farmer in Fred Payne, iskali ptičja jajca v okolici Hagley Halla (Worcestershire, Velika Britanija), na posesti lorda Cobhama. Šli so v gozd Hagley in v bližini hriba Wychbury našli večji brest. Splezali so nanj, da bi poiskali ptičja gnezda, a so namesto tega v votlem delu debla našli človeško lobanjo.

Truplo ženske

Fantje so svoje odkritje sporočili policiji, ki je ugotovila, da gre za žensko truplo. Policija je našla skoraj celotno okostje, zraven pa je bil tudi poročni prstan ter nekaj raztrganih kosov oblačila. V okolici so nato našli še odsekano človeško roko, ki naj bi pripadala umorjeni ženski. Policija je verjela, da je bila ženska umorjena nekje leta 1941, vzrok smrti pa je bil najverjetneje zadušitev. Trupla niso nikoli identificirali, prav tako niso nikoli našli storilca.

Lobanja
Žal je truplo ženske danes izgubljeno, sicer bi ga morda lahko identificirali.

Grafiti

Od leta 1970 so neznanci na obelisk večkrat zapisali zlovešči stavek, a verjetno gre za neokusno šalo. Je pa možno, da je prvi, originalni grafit dejansko zapisal storilec.

Leta 1944, kmalu po tem, ko so odkrili truplo ženske, so se v okolici začeli pojavljati skrivnostni grafiti. Neznanec je napisal Who put Bella in the Wych Elm? (Kdo je skril Bello v brest?). Med drugim je neznanec grafit napisal na Hagleyjev obelisk v neposredni bližini drevesa, kjer so našli njeno truplo. S tem je sporočil, da ve, kako je umorjeni ženski ime. Seveda pa bi lahko bila tudi potegavščina. Tako kot storilca in žrtve tudi pisca grafitov niso nikoli identificirali.

Obdukcija

Truplo je pregledal forenzik profesor James Webster. Ugotovil je, da je bila ženska mrtva najmanj 18 mesecev in je umrla pred oktobrom 1941. V ustih je odkril svileno tkanino in tako zaključil, da je bila ženska najverjetneje zadušena. Izmeril je tudi širino debla in sklepal, da je bila ženska v deblo odvržena takoj po umoru, še preden je nastopila mrtvaška otrdelost, saj je storilec ali storilka po nastopu otrdelosti ne bi mogla spraviti vanj. Največja težava pri identifikaciji nesrečne ženske je bila v tem, da je bila ta čas Velika Britanija globoko v drugi svetovni vojni in je bilo pogrešanih ljudi toliko, da niso mogli preveriti vseh zapisov. Žal je tudi sedaj njeno truplo pogrešano, izgubljeno pa je tudi natančno forenzično poročilo.

Možne žrtve

Odgovorne živali?

Truplo nesrečne ženske so najverjetneje raztresle živali in katera od njih bi lahko drugje zakopala njeno roko. 

Leta 1953 je do policistov prišla Una Mossop in povedala, da sta z umorom povezana njen bratranec Jack Mossop in Nizozemec z imenom van Ralt. Mossop in van Ralt naj bi se usodnega dne dobila na pijači v pubu v Hagleyju. Z Nizozemcem naj bi bila tudi Nizozemka, njenega imena pa ni vedela. Ženska naj bi se precej napila in zaspala med vožnjo proti domu. Mossop in van Ralt naj bi jo nato malce za šalo in malce zato, da bi uvidela, da je alkohol škodljiv, odvlekla na drevo. Nista si pa mislila, da bo umrla. Mossop je pozneje pristal v umobolnici, ker naj bi se mu v sanjah nenehno prikazovala ženska, ki strmi vanj iz drevesa. V bolnišnici je umrl, še preden so našli truplo v drevesu. Vendar strokovnjaki ne verjamejo tej zgodbi. Že leta 1944 je birminghamska prostitutka policistom povedala, da je pred leti izginila njena prijateljica, prav tako prostitutka, z imenom Bella, ki bi lahko bila ženska v drevesu.