Predrzno

Kraje koles: tatovi uspešni v boju s policijo

žk
2. 6. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

S prihodom lepega vremena se število tatvin koles poveča. Več kot polovico vseh ukradejo v Ljubljani, velika večina kraj pa ostane neraziskana za vedno.

STA
V letu 2016 je ostalo neraziskanih 94 odstotkov tatvin koles.

Kraja kolesa je glede na kazenski zakonik lahko kvalificirana kot kaznivo dejanje velike tatvine po 205. členu ali kaznivo dejanje tatvine. V primerih, ko je vrednost kolesa majhna, lahko storilca kaznujejo z največ enim letom zapora. V primeru višje vrednosti ali tatvine na predrzen način, torej z vlomom v klet ali garažo, pa je predvidena kazen zapora do pet let.

Nevarna Ljubljana

Policiji lahko olajšate delo z natančnim opisom kolesa, ki naj vsebuje znamko kolesa, tip, model, barvo, številko okvirja, opis dodatne opreme, poškodb, prav tako ne bo odveč fotografija kolesa.

V Sloveniji so lani ukradli 2132 koles oziroma so oškodovanci prijavili toliko kraj. Več kot 60 odstotkov vseh koles izgine v Ljubljani. Po podatkih policije so odtujena kolesa različnih cenovnih vrednosti oziroma razredov. Tudi kraji, kjer so tatvine izvršene, so razpršeni. Tako obravnavajo tatvine, ki so bile storjene iz kolesarnic (zaprtih in odprtih), hodnikov večstanovanjskih stavb, iz vozil, ob izobraževalnih ustanovah ... V mesecih, ki niso ugodni za kolesarjenje, je največ koles odtujenih iz kleti, garaž, hodnikov. Storilci za izvršitev kaznivih dejanj uporabljajo priročna orodja, ki jih lahko neopazno prenašajo (ščipalke, klešče in podobno), saj lastniki uporabljajo ključavnice, ki jih je mogoče z lahkoto preščipniti.

Tatovi na varnem

Ob tem vzbuja skrb podatek, da je lani policiji uspelo raziskati le 6,4 odstotka vseh odtujitev koles, leto prej le pet odstotkov, leta 2014 pa celo samo 4,7 odstotka. Zaradi tako majhne verjetnosti, da bi storilce dobili in kolesa vrnili, se marsikdo odloči, da kraje ne bo niti prijavil. Da je tako, priča tudi dejstvo, da policisti ob tem, ko katerega od primerov uspešno raziščejo, praviloma naletijo tudi na kolesa, ki jih ni v bazi ukradenih.

Posnetki v pomoč

Policija priporoča, da so kolesa tudi v kleteh in garažah zavarovana s ključavnico in da uporabniki skupnih prostorov spoštujejo dogovore o skrbnem zaklepanju vhodnih vrat. 

Pri obravnavanju primerov si policija pomaga tudi z obvestili občanov. Kot so nam sporočili z generalne policijske uprave, so storilce tatvin koles večkrat identificirali in prijeli tako na podlagi posnetkov videonadzornih sistemov kot posnetkov tretjih oseb, ki so dokumentirale posamezne primere kraj koles. Pravijo, da so posnetki tatvin policiji v pomoč, je pa z operativnega vidika bolje, da si posnetke najprej ogleda policija in poskuša identificirati storilca, saj lahko storilec na spletu prepozna sam sebe in se tako znebi ukradenega kolesa ter uniči morebitne druge materialne dokaze, pomembne za kazenski postopek. Objava fotografij na spletu je smotrna pozneje, če policija z lastno dejavnostjo v določenem času ne identificira storilca.

Investirajte v ključavnico

Da se zmanjša možnost odtujitve kolesa, policija priporoča uporabo kakovostne ključavnice, s čim večjo odpornostjo proti posegom z različnimi orodji in predmeti. Po nekaterih izračunih naj bi ključavnica predstavljala vsaj 15–20 odstotkov vrednosti kolesa. Kolo naj bo vedno zavarovano s ključavnico (tudi za krajši čas), priklenjeno ob stabilen predmet.